Srijeda, 28 rujna, 2022

Ambasador BiH u Moskvi: RS sprečava uvođenje sankcija Rusiji

Autor:Srna

Nemojte propustiti

Zahvaljujući čvrstom stavu Republike Srpske i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, u Predsjedništvu BiH nije bilo i neće biti saglasnosti o bilo kakvom pridruživanju BiH sankcijama ili inicijativama za osuđivanje Rusije, izjavio je ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija.

“Zahvaljujući čvrstom stavu RS, BiH se nije pridružila sankcijama protiv Rusije. Mi u tome vidimo šansu za privlačnje velikih ruskih kompanija i investicija u BiH”, rekao je Samardžija za rusku Federalnu agenciju novosti /FAN/.

Prema njegovim riječima, zbog složenih političkih odnosa, uvijek se mogu očekivati neke prepreke na tom putu, kao što je bilo sa projektima gasifikacije.

“Ali, nova radna mjesta, zapošljavanje ljudi i popunjavanje budžeta, to je, mislim, u interesu svih građana BiH. Nema ničeg dobrog u tome da se na investicije gleda sa političkim simpatijama“, istakao je Samardžija.

On je naglasio da je Rusija do sada jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, te da se nada da će tako i ostati.

“S obzirom na to da se BiH nije pridružila sankcijama protiv Rusije, mi možemo računati na privilegovan status u spoljnotrgovinskoj razmjeni sa Rusijom. Na primjer, nadamo se da ćemo dobiti gas po veoma povoljnoj cijeni, a to mnogo znači za ekonomiku i stanovništvo BiH”, rekao je Samardžija.

Napominjući da je sada cijena gasa na tržištu dostigla rekordni nivo, a da predstoji zima i hladni dani, Samardžija kaže da ne vjeruje da će neko u Sarajevu, koje je glavni potrošač gasa u BiH, isključiti gas u stanu zato što ne podržava agresiju u Ukrajini ili što ne voli Rusiju.

“Pritisak Zapada je očigledan u svakom smislu, pa tako i pomoću uvođenja individualnih sankcija protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, njegove porodice i bližeg okruženja. To je upravo zbog njegovog čvrstog stava o neophodnoj saradnji sa Rusijom i zato što zastupa neutralnu poziciju u tom vojnom sukobu”, istakao je Samardžija.

Samardžija je kazao da spoljnu politiku BiH, u skladu sa Ustavom, vodi Predsjedništvo BiH i da “ova zemlja može funkcionisati samo na principima dogovora dva entiteta i tri naroda”.

“Sve što nije usaglašeno u Predsjedništvu BiH, ne može se smatrati konačnim stavom BiH. To se odnosi i na diplomatsku službu”, dodao je Samardžija.

Prema njegovim riječima, “pojedinačno pridruživanje sankcijama” Rusiji u Briselu, Strazburu ili Njujorku “rezultat su samovolje ambasadora u tim mjestima koji rade po naređenju stranačkih centara u Sarajevu”.

“Takve aktivnosti nisu rezultat saglasnosti na nivou BiH politike, zbog čega je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dodik zatražio da ponesu odgovornost za antiustavne i nezakonite radnje”, dodao je Samardžija.

Ambasador je naglasio da u BiH postoji konsenzus u vezi evropskog puta, ali da je pitanje koliko je Evropa iskrena u odnosu sa BiH.

“Ako je cilj EU unitarizacija BiH i ukidanje ovlaštenja koja pripadaju Republici Srpskoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom, taj put postaje trnovit”, dodao je on.

Samardžija je naveo da u BiH nema jedinstva kada je riječ o NATO-u, te podsjetio da je entitetska skupština donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti te da je neophodno uvažavati volju “predstavnika naroda”.

“Stupanje u NATO je nemoguće bez saglasnosti Republike Srpske, to je očigledno”, dodao je Samardžija.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Samardžija je napomenuo da je nedavno Moskvu i Nižnji Novgorod posjetila delegacija Investiciono-razvojne banke RS, koja je predložila jedinstven investicioni profil za ulaganje u ovaj bh. entitet.

“Nadamo se da će na Investicionoj konferenciji, koja će se održati od 5. do 7. septembra u Prijedoru biti postignuti konkretni dogovori. Očigledna je velika zainteresovanost ruskih privrednika za industrijske potencijale Republike Srpske”, rekao je on.

On je napomenuo da je Rusija među prvih deset strana po obimu direktnih stranih investicija u domaću privredu, predstavlja siguran i za nas jako povoljan dobavljač prirodnog gasa u BiH.

“U planu su veliki projekti za gasifikaciju o kojima su razgovarali ruski predsjednik Vladimir Putin i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na ekonomskom forumu u junu ove godine”, naveo je on.

Samardžija je rekao da RS dobro sarađuje sa Nižegorodskom oblašću, ali da planira da razvije saradnju i sa drugim gradovima, oblastima i regionima Rusije, kao što su Kazanj, Krasnodar, Sankt Peterburg, Moskovska oblast.

On je naveo da izgradnja rusko-srpskog hrama i zajedničkog duhovno-kulturnog centra u Banjaluci teku po planu i da se nada da će biti završeni u optimalnom roku.

“To će biti još jedna potvrda i simbol učvršćivanja veza, razumijevanja i saradnje naših naroda”, dodao je Samardžija.

Samardžija je ukazao i na to da se veliki broj studenata iz države, a posebno iz entiteta Republika Srpska školuje u Rusiji, što je još jedan dokaz čvrste karike saradnje, s obzirom da mnogi od njih dugo vežu naše zemlje, jačaju ekonomsku, kulturnu, duhovnu i sportsku saradnju.

On je podsjetio da su Vlada Rusije i Ministarstvo transporta i komunikacija BiH postigli dogovor o direktnoj avioliniji Moskva-Sarajevo i Sankt Peterburg-Sarajevo-Banjaluka, da su letovi trebali početi u martu, ali da je sve pomjereno zbog zatvorenog vazdušnog prostora.

Samardžija je izrazio nadu da je to privremeno i naglasio da bi takva veza olakšala putovanja privrednika, razmjenu robe, razvoj turističke oblasti.

On je napomenuo da je sa ruskom Privrednom komorom uspostavljena dobra saradnja, te dodao da je BiH mala zemlja za koju rusko tržište predstavlja veliku šansu.

Samardžija je ukazao na sastanak u junu Dodika i Putina i izrazio nadu da će uskoro biti održan još jedan sastanak koji će potvrditi nastavak razvoja saradnje i dobrih odnosa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo