Petak, 18 lipnja, 2021

Ambasador Kine u BiH potvrdio: Počelo testiranje vakcine za koronavirus, ubrizgana je u ljudsko tijelo

Nemojte propustiti

Impresioniran sam efikasnim, snažnim i profesionalnim mjerama koje je BiH poduzela u borbi s novim virusom, rekao je Ji Ping, kineski ambasador u pisanom intervjuu za Nezavisne novine.

Ji Ping je kazao da je njegova zemlja počela testiranje vakcine za virus korona i da je trenutno u prvoj fazi kliničkog ispitivanja.

“Vakcina je ubrizgana u ljudsko tijelo i trenutno smo ušli u prvu fazu kliničkog ispitivanja. Odabrali smo i određene efikasne lijekove i rješenja tretmana, te ih preporučili za kliničko liječenje”, rekao je Ji za Nezavisne novine.

On je dodao da je, suočavajući se sa nepoznatim virusom, Kina brzo organizovala naučna istraživanja i za kratko vrijeme postigla pozitivan napredak.

O trenutnoj situaciji u Kini, Ji je rekao da je do 26. marta više od 74.000 pacijenata zaraženih virusom korona izliječeno i otpušteno iz bolnica u Kini.

“Stopa izlječivosti je premašila 90 posto, a 8. aprila će biti ukinuta restrikcija kretanja u gradu Vuhan. Trenutno je širenje epidemije u Kini uglavnom suzbijeno, s obzirom na činjenicu da većina provincija i gradova već nekoliko dana zaredom bilježi `nulti rast` domaćih slučajeva”, istakao je Ji.

On je dodao da je do sada u Kini potvrđeno više od 700 slučajeva uvezenih iz inostranstva, te da ostaje rizik pojedinačnih novopotvrđenih slučajeva i izbijanja epidemije u malom krugu.

Ji je ukazao da kineski narod izražava saosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH, te kao najvažnije naglasio da se ojača razmjena iskustava u prevenciji i kontroli epidemije.

“Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i prijatelji iz civilnog društva BiH, na različite načine pružali podršku, u ključnim trenucima kad je kineski narod ulagao sve napore u borbi protiv epidemije. Trenutno, i BiH se suočava sa izazovima uzrokovanim epidemijom. Kineski narod izražava suosjećanje i spremnost da stane uz prijateljske narode BiH u borbi protiv epidemije”, kazao je, između ostalog, Ji Ping.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo