Petak, 30 srpnja, 2021

Ambasador Nelson predao 21 vozilo OS BiH: Podrška našem NATO partneru

Nemojte propustiti

“Ukupan broj vozila koje smo donirali Oružanim snagama BiH sada iznosi 79. Radi se o projektu u vrijednosti od više od 14 miliona dolara”, kazao je ambasador Nelson.

Delegacija Ambasade SAD predvođena ambasadorom Ericom Nelsonom danas je izvršila primopredaju 21 višenamjenskog motornog vozila koje je donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Pripopredaji u kasarni “Rajlovac” u Sarajevu prisustvovao je ministar odbrane Sifet Podžić, predstavnici Oružanih snaga BiH i MO BiH.

Vrijednost doniranih vozila iznosi više od 2,6 miliona dolara.

“Od 21 donirano vozilo, devet je ambulantnih dok je 12 vozila za transport trupa. Naš pouzdani strateški partner SAD, kroz ovu donaciju definitivno nam pomažu i u našem ključnom zadatku, a to je realizacija pregleda odbrane, odnosno realizacija programa reformi koji smo dostavili u Brisel, u NATO savez”, pojasnio je Podžić.

Kako je kazao, ovo je odlična prilika da se može preći u drugu fazu realizacije pregleda odbrane, a jedan od zadataka u drugoj fazi je svakako i modernizacija Oružanih snaga.

Ambasador Nelson je istakao kako je ovo dar američkog naroda Oružanim snagama BiH.

“Ukupan broj vozila koje smo donirali Oružanim snagama BiH sada iznosi 79. Radi se o projektu u vrijednosti od više od 14 miliona dolara”, kazao je ambasador Nelson.

“Izgradnja kapaciteta Oružanih snaga da djeluju u miru je nešto u što SAD ulažu sredstva, da bi se ti kapaciteti poboljšali. Pozivamo da se nastavi provedba reformi kako bi BiH ispunila standarde neophodne za evroatlantski put. Kapitalne investicije koje SAD radi kada su u pitanju OSBiH, trebaju da postanu kapitalne investicije poreskih obveznika BiH i pozivam Vijeće ministara da ima na umu to i podrži ono što je neophodno da bis e to desilo”, pojasnio je Nelson.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnik Senad Mašović najavio je da će do kraja biti i isporuka četiri nova višenamjenska helikoptera za potrebe Oružanih snaga BiH.

Od 2017. godine OS BiH su primile 58 HMMWV vozila bez današnje donacije.

“Uvijek nam je zadovoljstvo kada smo u prilici pružiti podršku našem NATO partneru, Bosni i Hercegovini. Ova vozila predstavljaju značajnu i rastuću razinu bh. partnerstva s NATO-om. Suočeni sa složenim izazovima, NATO i njegovi partneri najučinkovitiji su kada rade kao tim ujedinjen zajedničkim ciljem. Ova vozila povećat će sposobnost BiH da zaštiti svoje građane i doprinese globalnoj sigurnosti”, naveli su iz Američke ambasade.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo