Subota, 10 lipnja, 2023

Ambasador SAD-a jasno poručio koga smatra odgovornim za propast pregovora: Nastavit ćemo tražiti odgovornost lidera koji budućnost ove zemlje drže taocem

Nemojte propustiti

– Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci – kazao je Murphy

Govorili smo da je bolje da nema dogovora nego da se sklopi loš dogovor, rekao je Ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy na konferenciji za novinare nakon što je obznanjeno da su pregovori oko Izborne reforme propali.

– Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskiriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to posmatrati, da će iskoritiiti priliku za istorijsku pobjedu za svoje građane. Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno – rekao je Murphy.

– Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost, za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci. A supstanca je ono što je neophodno konstitutivnim narodima i građanima ove zemlje. Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor za koji smo se mi obavezali pružiti podršku. Razočarani smo da ove stranke nisu mogle poduzeti osnovne korake da provedu reforme koje su neophodne da se osigura funkcionisanje vlasti – rekao je ambasador Murphy.

Upravo se čita:  Dodik poručio Bećiroviću: Takvu BiH uskoro neće željeti ni Bošnjaci

– Oni moraju imati povjerenje da će njihovi glasovi biti bitni i da mogu živjeti svoje živote bez diskiriminacije. Nadali smo se da će bh. politički lideri na isti način to posmatrati, da će iskoritiiti priliku za historijsku pobjedu za svoje građane. Imali smo komponente dogovora koji bi postigao sve ciljeve i koji bi političkim liderima isporučio sve ono što su kazali da im je potrebno – rekao je Murphy.

Upravo se čita:  Zajednička sjednica u Banja Luci: Vlade RS i FBiH usaglasile sedam zaključaka

– Blokade predugo postoje u Federaciji. Građani bi dobili nadu za bolju budućnost za put ka EU. Svi lideri su nam kazali da smatraju da su postigli određen napredak, da bolje razumiju stavove. Nažalost SDA i HDZ to nisu mogli provesti u postizanje jednog razumnog kompromisa. Previše je bilo fokusa na simbolici, a ne na supstanci. A supstanca je ono što je neophodno konstitutivnim narodima i građanima ove zemlje. Posebno odbijanje da se prihvate razumne promjene koje bi unaprijedile funkcionalnost institucija u Federaciji učinilo je nemogućim da se postigne izbalansiran dogovor za koji smo se mi obavezali pružiti podršku. Razočarani smo da ove stranke nisu mogle poduzeti osnovne korake da provedu reforme koje su neophodne da se osigura funkcionisanje vlasti – rekao je ambasador Murphy.

Upravo se čita:  Vojin Mijatović kaže da će on riješiti problem odlaska radne snage iz FBiH

Ambasador SAD je kazao da su oni kao medijatori uradili sve što su mogli.

– Sada je na liderima ove zemlje da osnove svega ovoga što su radili i da fokusiraju svoje vrijeme i energiju da postignu kompromse koje danas nisu mogli postići. Ti kompromisi moraju dobiti podršku u Parlamentu.

– To zahtijeva veći stepen povjerenja nego što je to slučaj danas. I to zahtijeva mnogo više političke hrabrosti a to do sada nismo vidjeli. Kada se to desi, spremni smo pomoći. Za sada svi politički lideri trebaju udvostučiti svoja nastojanja da se usvoje mjere koje se tiču integriteta izbornog procesa koji njihovi građani žele da se fokusiraju na izbore koji će se održati u oktobru mjesecu. SAD će nastaviti pružati podršku BiH njenim konstitutivnim narodima i građanima.

– Također ćemo nastaviti tražiti odgovornost lidera, onih lidera koji budućnost ove zemlje drže taocem – poručio je ambasador SAD u BiH.

Pročitajte još

Izdvajamo

Nizozemska: EUFOR u slučaju secesije spreman da interveniše u BiH

"Komanda EUFOR-a situaciju u BiH trenutno ocjenjuje relativnom stabilnom, a situacija u RS i antagonistički stav predsjednika Dodika zabrinjavaju",...

Možda vas zanima i ovo