Četvrtak, 9 prosinca, 2021

Ambasadorica Bo: Kina spremna da sarađuje s BiH u okviru projekta ‘Pojas-put’

Nemojte propustiti

Ambasadorica Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini Chen Bo izjavila je danas u Banjoj Luci da je njena zemlja spremna da sarađuje s BiH i uključi je u kinesku inicijativu “Pojas i put”, koja je usmjerena na izgradnju trgovinske i infrastrukturne mreže koja ima za cilj povezati Aziju s Evropom i Afrikom.

Ona je danas upoznala predsjedika RS-a Milorada Dodik s planovima nedavno održanog foruma u Kini “Jedan pojas-jedan put“ usmjeren na međunarodnu saradnju, te naglasila da BiH također ima šansu da učestvuje u izgradnji inicijative “Pojas i put“ koja daje nove mogućnosti za razvoj projekata infrastrukture.

Milorad Dodik je istakao da je saradnja RS-a s Narodnom Republikom Kinom na izuzetno visokom nivou, da se ona proširuje na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom planu, te je zahvalio Kini na zainteresovanosti za značajna ulaganja u infrastrukturne projekte poput Termoelektrane “Gacko II“. Očekuje da se do kraja ljeta završe razgovori o tom projektu.

Naveo je i da je kineska kompanija “Dongfang elektrik“ radila na izgradnji Termoelektrane u Stanarima, a s kineskim kompanijama razgovara se i o izgradnji autoputeva.

Podržao je kinesku inicijativu da se u osnovnim i srednjim školama u RS-u uvede kineski jezik kao strani jezik.

Dodik i ambasadorica Kine danas su u Banjoj Luci posjetili i izložbu “Put svile – novi izgled“.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Načelnica Opštine Jezero: Mi bi sa Milom Dodikom i u HDZ!

- Mi bi sa Milom da bude stani-pani i u HDZ!!! - istakla je Ružičić na Twitteru. Načelnica opštine Jezero...

Možda vas zanima i ovo