Utorak, 30 svibnja, 2023

Ambasadoricu BiH u Poljskoj iritira odluka o obaveznom korištenju zastave, grba i himne BiH

Nemojte propustiti

– Ova odluka usložnjava ionako komplikovane odnose – kazala je Špirić u izjavi za RTRS.

Ni u jednoj savremenoj državi se ne može dogoditi da neki diplomatski predstavnik komentariše, a pogotovo da javno kritikuje bilo kakvu odluku koju donese ministar vanjskih poslova. Mi smo i po tome izuzetak. Naime, ambasadorica BiH u Poljskoj Koviljka Špirić je odluku ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o obaveznoj upotrebi simbola BiH, zastave, grba i himne nazvala degutantnom i iritantnom.

Ambasadorica je kazala kako je odluka bila nepotrebna, jer je odgovarajućim zakonom svakako propisano korištenje simbola, te da odlukom nije trebalo “podebljavati” zakon.

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

– Ova odluka je degutantna imajući na umu da ambasadori prolaze određeni vid priprema kad, šta i gdje treba da koriste. Ova odluka usložnjava ionako komplikovane odnose, kazala je Špirić u izjavi za RTRS.

Također, pojasnila je i zašto je ova odluka iritantna, prema njenim shvatanjima.

– Јedna jako iritirajuća stvar je da Turkovićeva poziva sve zaposlenike Ministarstva spoljnih poslova da ako primjete “zloupotrebe” primjene grba, zastave i himne BiH da to odmah prijave Ministarstvu spoljnih poslova. Na taj način uvodi se disciplinovanje ambasadora i predstavnika iz reda srpskog naroda, tvrdi ambasadorica Bosne i Hercegovine u Posljskoj.

Gdje je ovdje zastava BiH?/Instagram

U toku izjave cijelu priču o ovoj odluci je svela na to da pojedinim bošnjačkim političarima smetaju srpski simboli i da je zbog toga donesena ovakva odluka.

Upravo se čita:  Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

– Kada su u pitanju naša udruženja širom svijeta, oni imaju potpuno legalno pravo da koriste simbole koji njima odgovaraju, da li je to zastava ili grb RS, a u ovom slučaju se svakako misli na to. Naravno da ne bi trebalo da bude problematično. Ono što ja mogu da kažem je da je zasigurno zasmetalo određenim krugovima u Sarajevu, pa i ministarki Turković, zašto se koriste ti simboli. Ukoliko se nalaze ambasadori, koji dolaze iz reda srpskog naroda, iz RS-a, na takvim događajima, mi svakako nemamo problem s tim, jer je naša dužnost da budemo u naše ljude širom svijeta, kazala je Špirić.

Upravo se čita:  Krišto i McGaha razgovarale o suradnji BiH i NATO-ova stožera u Sarajevu

Međutim, ono što su ona, kao i voditeljica RTRS-a koja je razgovarala sa ambasadoricom, “zaboravile” da kažu je neposredni povod za donošenje odluke, a to je ignorantski odnos ambasadora BiH u Švajcarskoj Bore Bronze prema simbolima države koju predstavlja. Naime, prilikom susreta sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, koji je upriličen tokom njene posjete Švajcarskoj, nigdje nije bilo obilježja BiH, nego su bile istaknute zastave Švajcarske i RS-a.

Pročitajte još

Izdvajamo

Carinicima rekao da nema ništa prijaviti: Vozač na putu prema Hrvatskoj u vozilu sakrio cigarete vrijednosti od oko 7.000 eura

Pregledom putničkog motornog vozila kojim je upravljao osumnjičeni, u skrivenim dijelovima vozila pronađeno je 1.828 kutija cigareta Pripadnici Ministarstva unutrašnjih...

Možda vas zanima i ovo