Srijeda, 18 svibnja, 2022

Ambasadoricu BiH u Poljskoj iritira odluka o obaveznom korištenju zastave, grba i himne BiH

Nemojte propustiti

– Ova odluka usložnjava ionako komplikovane odnose – kazala je Špirić u izjavi za RTRS.

Ni u jednoj savremenoj državi se ne može dogoditi da neki diplomatski predstavnik komentariše, a pogotovo da javno kritikuje bilo kakvu odluku koju donese ministar vanjskih poslova. Mi smo i po tome izuzetak. Naime, ambasadorica BiH u Poljskoj Koviljka Špirić je odluku ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković o obaveznoj upotrebi simbola BiH, zastave, grba i himne nazvala degutantnom i iritantnom.

Ambasadorica je kazala kako je odluka bila nepotrebna, jer je odgovarajućim zakonom svakako propisano korištenje simbola, te da odlukom nije trebalo “podebljavati” zakon.

– Ova odluka je degutantna imajući na umu da ambasadori prolaze određeni vid priprema kad, šta i gdje treba da koriste. Ova odluka usložnjava ionako komplikovane odnose, kazala je Špirić u izjavi za RTRS.

Također, pojasnila je i zašto je ova odluka iritantna, prema njenim shvatanjima.

– Јedna jako iritirajuća stvar je da Turkovićeva poziva sve zaposlenike Ministarstva spoljnih poslova da ako primjete “zloupotrebe” primjene grba, zastave i himne BiH da to odmah prijave Ministarstvu spoljnih poslova. Na taj način uvodi se disciplinovanje ambasadora i predstavnika iz reda srpskog naroda, tvrdi ambasadorica Bosne i Hercegovine u Posljskoj.

Gdje je ovdje zastava BiH?/Instagram

U toku izjave cijelu priču o ovoj odluci je svela na to da pojedinim bošnjačkim političarima smetaju srpski simboli i da je zbog toga donesena ovakva odluka.

– Kada su u pitanju naša udruženja širom svijeta, oni imaju potpuno legalno pravo da koriste simbole koji njima odgovaraju, da li je to zastava ili grb RS, a u ovom slučaju se svakako misli na to. Naravno da ne bi trebalo da bude problematično. Ono što ja mogu da kažem je da je zasigurno zasmetalo određenim krugovima u Sarajevu, pa i ministarki Turković, zašto se koriste ti simboli. Ukoliko se nalaze ambasadori, koji dolaze iz reda srpskog naroda, iz RS-a, na takvim događajima, mi svakako nemamo problem s tim, jer je naša dužnost da budemo u naše ljude širom svijeta, kazala je Špirić.

Međutim, ono što su ona, kao i voditeljica RTRS-a koja je razgovarala sa ambasadoricom, “zaboravile” da kažu je neposredni povod za donošenje odluke, a to je ignorantski odnos ambasadora BiH u Švajcarskoj Bore Bronze prema simbolima države koju predstavlja. Naime, prilikom susreta sa predsjednicom RS-a Željkom Cvijanović, koji je upriličen tokom njene posjete Švajcarskoj, nigdje nije bilo obilježja BiH, nego su bile istaknute zastave Švajcarske i RS-a.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Premijer Novalić posjetio sajam električnih automobila, objavio sliku uz opis “laganica”

Novalić je ojavio fotografiju na društvenim uz jednostavan opis "Laganica". Premijer Federacije Fadil Novalić (SDA) iskoristio je nedjelju da posjeti...

Možda vas zanima i ovo