Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Ambasda SAD-a oštro kritikovala Dragana Čovića: Odbacujemo sve nove podjele unutar BiH

Nemojte propustiti

Dragan Čović je jučer poručio da će znati na adekvatan način u skladu sa svim pravnim i političkim sredstvima zaštititi ustavnu jednakopravnost konstitutivnog naroda i njihove legitimne predstavnike.

Licemjerno je da Dragan Čović i HNS kritiziraju zapaljivu retoriku drugih političkih lidera dok u istom dahu prijete “institucionalnom i teritorijalnom reorganizacijom” BiH.

Odbacujemo nove geografske podjele unutar i suverene države BiH, uključujući stvaranje trećeg entiteta, i ponavljamo našu opredijeljenost za BiH kao jednu zemlju sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda i ostalima.

Visoki predstavnik Schmidt dao je strankama šest sedmica da se uključe u dijalog radi rješavanja hitnih pitanja funkcionalnosti i podjele vlasti. Vrijeme stranaka bi bilo najbolje potrošiti na to, umjesto na antidejtonske prijetnje i razmjenu zapaljivih optužbi.” saopštili su iz ambasade SAD-a.

Podsjetimo, Čović je jučer poručio da će znati na adekvatan način u skladu sa svim pravnim i političkim sredstvima zaštititi ustavnu jednakopravnost konstitutivnog naroda i njihove legitimne predstavnike.

“I to ne samo na način kako je to neko zamislio i kroz ove priče o nekom cenzusu od tri posto ili o Domu naroda već o svemu onome što smo definirali zajedno s predstavnicima međunarodnih institucija u Mostaru, na zadnjem sastanku, kada smo ugovorili Sporazum o Mostaru, prije dvije godine. Jer smo precizno definirali ovaj dio elementa provedbe svih presuda Ustavnog suda BiH, primarno, o konstitutivnosti, ali i o legitimnom predstavljanju, posljednja u slučaju “Ljubić”, ali i svih drugih Suda u Strazburu. Naravno da će to biti odraz našeg političkog djelovanja i ponašanja u vremenu ispred nas. Na adekvatan način ćemo znati poslati poruke i bh. javnosti i međunarodnoj zajednici kao oni koji grade BiH, kao oni koji žele evropski put BiH, koji samo na taj način, mirnim putem rješavati odnose u BiH, ne pasti pod bilo kakve zamke radikalizacije odnosa” rekao je Čović.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo