Petak, 15 listopada, 2021

Američka ambasada u BiH poslala jasnu poruku Miloradu Dodiku o “otcjepljenju za 6 mjeseci ili povratku na izvorni Dayton”

Nemojte propustiti

– Niti Dayton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu – poručili su iz američke Ambasade u Sarajevu

Teritorijalni integritet i suverenitet BiH kao jedne države sa dva entiteta i Brčko Distriktom garantovani su Daytonskim mirovnim sporazumom. Niti Dayton, niti Ustav BiH ne daju pravo na otcjepljenje nijednom entitetu.

Ovo je odgovoreno Feni iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a na molbu da prokomentiraju najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će tražiti da se odbiju sve odluke koje je nametnuo visoki predstavnik, povratak na “izvorni Dayton”, a ako to ne bude tako, da se u narednih šest mjeseci proglasi nezavisnost.

– Odgovorno liderstvo zahtijeva sudjelovanje u vlasti i usvajanje ključnih ekonomskih reformi i reformi za transparentnost kako bi se poboljšao život građana, a ne retrogradne pozive koji nude samo gubitak bilo kakvih šansi u budućnosti, poručuju iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz tri elektroprivrede poručuju: Struja neće poskupjeti za domaćinstva

O najavi poskupljenja električne energije oglasila se i Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Iako Regulatorne...

Možda vas zanima i ovo