Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021

Američka ambasdorica u UN-u jasno poručila: Milorad Dodik je taj koji ima opasnu retoriku, sa tim treba prestati!

Nemojte propustiti

Apelovala je na smirenost svih strana, te poručila da je vrijeme da se krene raditi u korist građana BiH.

-Drago nam je da je visoki predstavnik Schmidt poslao čistu poruku o važnosti mira i stabilnosti i zahvalni smo na njegovom izvještaju. BiH se suočava s najdubljom političkom krizom u postratnoj historiji. Tu su opasna retorika, zahtjevi za zatvaranjem OHR-a i izborne reforme – rekla je na početku svog izlaganja ambasadorica SAD u Vijeću sigurnosti UN-a Linda Thomas-Greenfield.

Poručila je da je Milorad Dodik taj koji ima opasnu retoriku.

Dodik je pozvao da se RS povuče iz Oružanih snaga BIH i drugih institucija BiH poput UIO, OSA-e… Govori i o potpunom povlačenju RS-a iz BiH. SAD podržava izjavu visokog predstavnika da je ovo opasno i za BiH i za cijeli Zapadni Balkan. Zabrinuti smo da Dodik pravi novi ustav za RS. Ovo je prijetnja za dejtonsku arhitekturu koja je osigurala mir i čuva ga do danas – kazala je.

Još jednom je apelovala na smirenost svih strana, te poručila da je vrijeme da se krene raditi u korist građana BiH.

To znači da se Predsjedništvo mora sastajati, institucije moraju biti operativne i na usluzi građanima. Moramo zaštiti ulogu OHR-a. On je važan za stabilnost BiH. Christian Schmidt ima našu punu podršku za provođenje civilnog aspekta Dejtonskog mirovnog sporazuma sve dok se ne ispuni 5+2. Tek tada BiH može napustiti međunarodnu superviziju”, rekla je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

BiH i dalje pod meteoalarmom zbog snijega i vjetra, a tek treba početi padati: Meteorolog Sladić u sat precizirao kada danas stiže u Sarajevo!

Upaljen je žuti meteolaram za dio Bosne i Hercegovine. U regijima Foča, Trebinje i Višegrad očekuju se udari vjetra...

Možda vas zanima i ovo