Srijeda, 28 rujna, 2022

Američka obavještajna služba: Rusija kupuje milione granata i raketa od Sjeverne Koreje

Nemojte propustiti

Zvaničnik je rekao da kupovine ukazuju na to da ruska vojska “i dalje pati od ozbiljne nestašice snabdijevanja u Ukrajini, dijelom zbog kontrole izvoza i sankcija”.

Američka obavještajna služba procijenila je da Moskva kupuje milione artiljerijskih granata i raketa od Sjeverne Koreje, objavio je New York Times, nakon izvještaja da je ruska vojska počela koristiti bespilotne letjelice iranske proizvodnje.

Američki zvaničnici rekli su da mogu potvrditi tačnost izvještaja New York Timesa i da se očekuju dodatne ruske kupovine sjevernokorejske vojne opreme, javlja Reuters.

– Rusko ministarstvo odbrane je u procesu kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Sjeverne Koreje za upotrebu na bojnom polju u Ukrajini – rekao je zvaničnik putem e-pošte upitan o izvještaju lista.

Zvaničnik je rekao da kupovine ukazuju na to da ruska vojska “i dalje pati od ozbiljne nestašice snabdijevanja u Ukrajini, dijelom zbog kontrole izvoza i sankcija”.

– Očekujemo da bi Rusija mogla pokušati kupiti dodatnu sjevernokorejsku vojnu opremu – rekao je zvaničnik, koji je želio da ostane anoniman.

Times je citirao zvaničnike američke vlade da su kupovine pokazale kako su sankcije koje su predvodile SAD počele da nagrizaju i smanjuju sposobnost Rusije da održi invaziju na Ukrajinu, koju je Moskva nazvala “specijalnom vojnom operacijom”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

MUP RS predstavio novo borbeno vozilo “vihor”

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme, svega šest mjeseci, uspješno...

Možda vas zanima i ovo