Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Američki ambasador u BiH Eric Nelson: Mora da znate da ovo nije obična vojna vježba, radi se o najvećoj koju su SAD imale u BiH

Nemojte propustiti

– SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti, kazao je Nelson.

Na Međunarodni aerodrom u Sarajevo danas su stigli vojnici iz Amerike kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21”. Podsjećamo, u ovoj bilateralnoj vježbi će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vojnike je dočekao ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini, Eric Nelson. On je ovom prilikom istaknuo da se ne radi o običnoj vježbi već o važnom treningu kako za američke tako i za bh. vojne snage.

– Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma. “Brzi odgovor 21” najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u našoj zemlji te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj, istakao je Nelson, dodavši:

Foto: Fena

– SAD nastavljaju da podržavaju mir i stabilnost u BiH. Ovo je izuzetna prilika za vojnu vježbu, gdje će vojska SAD raditi zajedno s Oružanim snagama BiH na spremnosti, kazao je Nelson.

Bosna i Hercegovina prvi put je domaćin velike vježbe u kojoj Oružane snage BiH i američka vojska provjeravaju spremnost na moguće napade. Bilateralna vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF), koja se odvija na 30 lokacija u Evropi.

Planirano je da se vježba “Brzi odgovor 21” održi od 17. maja do 2. juna.

Foto: Oslobođenje

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo