Utorak, 27 srpnja, 2021

Američki divovi milijarde skrivaju u poreskim oazama

Nemojte propustiti

Najvećih 500 američkih kompanija, među kojima Apple, Microsoft, GE i Pfizer, drži više od 2.100 milijardi dolara akumulirane dobiti u inostranstvu kako bi izbjegle oporezivanje u SAD-u, a ako povuku taj novac u zemlju, moraće platiti 620 milijardi dolara poreza.

Studija, koju su u utorak objavile dvije neprofitne organizacije, pokazuje i to da gotovo tri četvrtine kompanija s Fortuneove liste 500 najvećih američkih kompanija po prihodima ima podružnice u poreskim utočištima, kao što su Bermuda, Irska, Luksemburg i Nizozemska.

Najviše, 181 milijardu dolara, u inostranstvu drži tehnološki div Apple, i to u tri podružnice. Pokuša li vratiti taj novac u SAD, moraće platiti poreze u iznosu od 59,2 milijarde dolara.

Konglomerat General Electric (GE) drži u 18 podružnica u inostranstvu119 milijardi dolara, a slijedi softverski div Microsoft sa 108 milijardi dolara u pet podružnica, dok najveća svjetska farmaceutska kompanija Pfizer u 151 podružnici u inostranstvu drži 74 milijarde dolara.

“Najmanje 358 kompanija, ili gotovo 72 posto s liste Fortune 500 najvećih, imalo je podružnice u poreskim utočištima na kraju 2014. godine. Ukupno su imale najmanje 7.622 podružnice”, navodi se u studiji Centra za poresku pravdu i Fonda za istraživanje javnog interesa.

Oko 2.100 milijardi dolara akumulirane dobiti u inostranstvu

Kompanije s liste Fortune500 drže više od 2.100 milijardi dolara akumulirane dobiti u inozemstvu kako bi izbjegle plaćanje poreza u SAD-u, pri čemu njih 30 drži 1.400 milijardi dolara, ili 65 posto ukupnog iznosa, navodi se u studiji.

Procjenjuje se da bi 57 kompanija s te liste trebale platiti 184 milijarde dolara poreza u SAD-u da novac ne drže u inostranstvu.

U studiji se navodi i to da te kompanije u inostranstvu plaćaju oko 6 odsto poreza, dok bi u SAD-u porez platile po stopi od 35 odsto.

“Kongres može i trebao bi preduzeti snažne poteze kako bi spriječio kompanije da koriste poreska utočišta, što bi povratilo pravednost u poreski sistem, smanjilo deficit i poboljšalo djelovanje tržišta”, zaključuje se u studiji.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Njemačka vjerovatno bez lockdowna, ali loše vijesti za nevakcinisane

Više od 60 odsto njemačkog stanovništva primilo je najmanje jednu dozu, dok je oko 48 odsto potpuno imunizirano. Njemačka je...

Možda vas zanima i ovo