Petak, 25 lipnja, 2021

Američki naučnici odgovorili Trumpu: Hoće li koronavirus nestati s toplijim vremenom?

Nemojte propustiti

Američki naučnici uputili su pismo Bijeloj kući u kojem tvrde kako se ne čini da će koronavirus nestati dolaskom toplijeg vremena. Podsjetimo, Trump već sedmicama tvrdi da će virus “kada postane toplije, čudesno nestati”.

U pismu Bijeloj kući članovi Nacionalne akademije znanosti kažu da podaci o tome kako toplije i hladno vrijeme utiču na koronavirus nisu konkretni. Napominju da čak i ako toplije vrijeme utiče na virus, to neće biti u velikoj mjeri budući da je jako malo ljudi u svijetu dosad postalo imuno na virus.

“Postoje neki dokazi koji ukazuju na to da se koronavirus može sporije prenositi u okruženjima s višom temperaturom i vlagom. Međutim, s obzirom na globalni nedostatak imuniteta, ovo smanjenje učinkovitosti prijenosa ne može dovesti do značajnog smanjenja širenja bolesti bez pridržavanja strogih mjera”, navodi se u pismu.

U pismu je navedeno da je jedna studija epidemije u Kini pokazala da se virus eksponencijalno širio čak i u uvjetima maksimalne temperature. Svaka zaražena osoba proširila ga je u prosjeku na dvije druge osobe.

Dr. William Schaffner, specijalist za zarazne bolesti na Sveučilištu Vanderbilt, rekao je: “Iako se možemo nadati da će vrijeme doprinijeti usporavanju širenja virusa, ne možemo se osloniti samo na njega. Moramo i dalje primjenjivati ​​socijalno distanciranje i druge mjere za smanjenje prijenosa”, kazao je za CNN.

Trump tvrdi da će toplije vrijeme zaustaviti virus

Američki predsjednik Donald Trump tvrdi da će se koronavirus povući s toplijim vremenom.

“Mnogi misle da će virus nestati u aprilu, dolaskom toplijeg vremena. Virusi inače nestaju u aprilu”, kazao je Trump u pismu guvernerima.

Trump je tu tvrdnju ponovio kasnije tog dana na političkom skupu u New Hampshireu.

“Izgleda da će virus nestati u aprilu. Poznato vam je da kad postane malo toplije, virusi čudesno nestaju”, rekao je.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Milorad Dodik ogorčen zbog poruke iz Bundestaga: “Njemački parlament nije mjesto gdje se imenuju visoki predstavnici…”

“Neizabrani stranac, koji bi, eventualno, došao, i to još mimo odluke Savjeta bezbjednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih...

Možda vas zanima i ovo