Ponedjeljak, 6 travnja, 2020

Američki naučnik objasnio veoma važnu stvar koja se dešava sa koronavirusom

Nemojte propustiti

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom.

Na uvoznu vodu BiH potrošila 171 milion maraka

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom.

U Sarajevu od koronavirusa umro ljekar

SARAJEVO - Jutros je bio priključen na respirator, a već 15 dana imao je tešku kliničku sliku. U Sarajevu je...

Postoje velike šanse da novi koronavirus postane sezonska bolest, rekao je vodeći američki naučnik istakavši da je hitno potrebno pronaći vakcinu i učinkovito liječenje.

Antoni Faući, koji vodi istraživanja infektivnih bolesti na Nacionalnom institutu za zdravlje, rekao je na brifingu za novinare da se virus počinje ukorjenjivati u južnoj hemisferi, gdje dolazi zima.

“Sada vidimo… u južnoj Africi i zemljama južne hemisfere da imamo slučajeve koji se pojavljuju kad oni ulaze u zimu”, kazao je.

“Ako se kod njih dogodi velika epidemija, onda neizbježno i mi moramo biti spremni da će se kod nas opet pojaviti”, ustvrdio je Fauci.

Kazao je da treba raditi na razvijanju vakcine, njegovom brzom testiranju i pripremanju kako bi ono bilo dostupno za iduću sezonu.

Trenutno postoje dva cjepiva koja su ušla u klinička ispitivanja na ljudima, jedno u SAD-u i jedno u Kini, i ona bi mogla biti na tržištu za godinu, godinu i pol.

Takođe se istražuju načini liječenja – neki novi lijekovi i lijekovi namijenjeni u druge svrhe, uključujući antimalarijske lijekove klorokin i hidroksiklorokin.

Američki predsjednik Donald Tramp nedavno je objavio na Twitteru da bi kombinacija hidroksiklorokina i azitromicina – antibiotika Sumameda koji je 1980. otkriven u Plivi, mogla biti učinkovita u liječenju Covida-19.

Medicinska zajednica odbacila je Trumpovu tezu.

Fauci je upozorio da se radi o koktelu lijekova čije je pozitivno djelovanje za sada potvrđeno samo neslužbeno kroz pojedinačna iskustva, a ne u nekim opsežnijim istraživanjima.

“Ako doista želite definitivno znati djeluje li nešto, morate obaviti onu vrstu ispitivanja koja vam daju kvalitetne informacije”, rekao je Faući. “Predsjednik govori o nadi za ljude”, a ne o nauci, dodao je.

Informacija o mogućoj učinkovitosti ova dva lijeka temelji se na iskustvima kineskih doktora u liječenju oboljelih u Kini i na francuskoj studiji objavljenoj nedavno u stručnom časopisu International Journal of Antimicrobial Agents.

Studija, u kojoj je učestvovalo 30 oboljelih od Covida-19, pokazala je da hidroksiklorokin skraćuje i ublažava simptome te da su učinci najbolji kada se uzima u kombinaciji s antibiotikom azitromicinom.

Problem studije je, među ostalim, to što je napravljena na malom i nereprezentativnom uzorku.

“Znam da ćemo to (Covid-19) uspješno suzbiti, ali stvarno moramo biti spremni za drugi ciklus”, zaključio je Fauci.

Njegove izjave sugerišu da virusu više odgovara hladnije vrijeme nego topli i vlažni uslovi, što se pokazalo u nekim preliminarnim istraživanjima.

Smatra se da je razlog tome to što tokom hladnog vremena virusne kapljice ostaju duže u zraku, a imunitet je slabiji.

Još jedan mogući razlog brže je razgrađivanje virusa na toplijim površinama, vjerojatno zbog toga što se zaštitni sloj masti kojim su omotani brže isušuje.

Međutim, smanjena stopa zaraze ne znači da je virus uklonjen. Tako na primjer Australija ima gotovo 2500 potvrđenih slučajeva i osam smrti zbog korona virusa.

Autor: Nezavisne

Više s weba
- Advertisement -

Posljednje objavljeno

Još dva smrtna slučaja od koronavirusa u BiH: Umrli žena i muškarac

Prema zvaničnim podacima, u Bosni i Hercegovini do sada je prijavljeno više od 650 slučajeva zaraze koronavirusom.

Američki profesor nije uhapšen zbog navodne prodaje koronavirusa Kini

"Daily Mail" je vijest o hapšenju profesora objavio 28. januara, a nekoliko dana kasnije "Factcheck.org" objavio je opširniji izvještaj, u kojem navodi...

Na uvoznu vodu BiH potrošila 171 milion maraka

U poslovnoj zajednici smatraju da su ove brojke zabrinjavajuće jer, kako podsjećaju, BiH obiluje zdravom vodom. Više od 171...

Vitaminska bomba za bolji imunitet

Ako vam je napitak previše kiseo, dodajte malo soka od naranče ili meda. Korijen đumbira je bogat važnim vitaminima i mineralima te sadrži brojne fitonutrijente...

Mladić iz BiH prekršio izolaciju u Austriji pa povrijeđen pri hapšenju

AUSTRIJA - 19-godišnjak je u subotu naveče razgovarao sa 24-godišnjakom iz Graca bez održavanja propisane distance zbog pandemije virusa COVID-19. Mladić iz BiH uhapšen je...
- Advertisement -

Možda vas zanima i ovo