Srijeda, 31 svibnja, 2023

Američki ratni nosač aviona uplovio u Jadransko more

Nemojte propustiti

Jedan je od najvećih nosača aviona na svijetu, a veličinom je kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je 333 i širok preko 70 metara.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon – USS Harry S. Truman (CVN 75) uplovio je u hrvatske vode i danas je usidrio u splitku luku nakon što je Vlada Hrvatske prije dva dana dala odobrenje za to, objavilo je američka Ambasada u Zagrebu.

Upravo se čita:  Majka dječaka ubice ispričala šta je prethodilo masakru: Počeo se zaključavati u kupaoni i od početka godine osamljivati u svojoj sobi

Ovaj gigantski objekat će u hrvatskim vodama biti do 15. februara.

Zajedno s nosačem stiže i fregata Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), pišu 24sata.

“Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima provesti vrijeme na obali”, rekao je kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme udarne grupenosača.

Posjeta luci bit će i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačat će odnos s hrvatskim građanima, ističu u Ambasadi. Naime, posada u Splitu sudjelovat će u humanitarnoj akciji u Dječjem domu Maestral, a imat će i organizirane turističke ture.

Upravo se čita:  Biljana Srbljanović: Krenula je organizovana PR kampanja za puštanje na slobodu roditelja i dječaka-ubice

“Ovaj posjet splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjedni časnik nosača aviona “Harry S. Truman” koji je ime dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Jedan je od najvećih nosača aviona na svijetu, a veličinom je kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je 333 i širok preko 70 metara.

Upravo se čita:  Vučić izdao naredbu da se podigne borbena gotovost Vojske Srbije

Kreće se pogonom dvaju Westinghouseovih nuklearnih reaktora i četiri parne turbine s kojim može ploviti gotovo tri milione milja, odnosno 25 godina.

Fotografije broda možete pogledati OVDJE.

Pročitajte još

Izdvajamo

Ko su uhapšene Ajša Ramić i Naida Mehanović?

Kako „Avaz“ saznaje Ajša Ramić i Naida Mehanović bile su u vrlo bliskim odnosima. Naida Mehanović uhapšena je danas u...

Možda vas zanima i ovo