Ponedjeljak, 23 svibnja, 2022

Američki ratni nosač aviona uplovio u Jadransko more

Nemojte propustiti

Jedan je od najvećih nosača aviona na svijetu, a veličinom je kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je 333 i širok preko 70 metara.

Američki nosač aviona na nuklearni pogon – USS Harry S. Truman (CVN 75) uplovio je u hrvatske vode i danas je usidrio u splitku luku nakon što je Vlada Hrvatske prije dva dana dala odobrenje za to, objavilo je američka Ambasada u Zagrebu.

Ovaj gigantski objekat će u hrvatskim vodama biti do 15. februara.

Zajedno s nosačem stiže i fregata Kraljevske norveške ratne mornarice HNoMS Fridtjof Nansen (F310), pišu 24sata.

“Nedavno smo s našom saveznicom Hrvatskom, u okviru Sjevernoatlantskog saveza, sudjelovali u vježbi Neptune Strike 22 i veselimo se što ćemo s našim domaćinima provesti vrijeme na obali”, rekao je kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Osme udarne grupenosača.

Posjeta luci bit će i prilika da mornari iskuse šta nudi Hrvatska i ojačat će odnos s hrvatskim građanima, ističu u Ambasadi. Naime, posada u Splitu sudjelovat će u humanitarnoj akciji u Dječjem domu Maestral, a imat će i organizirane turističke ture.

“Ovaj posjet splitskoj luci bit će ključan za demonstraciju naše odlučnosti s američkim partnerima i saveznicima na Jadranu”, rekao je kapetan Gavin Duff, zapovjedni časnik nosača aviona “Harry S. Truman” koji je ime dobio po poslijeratnom američkom predsjedniku Harryju S. Trumanu, a poznat je i pod nazivom Lone Warrior (Usamljeni ratnik).

Jedan je od najvećih nosača aviona na svijetu, a veličinom je kao tri fudbalska igrališta. Dugačak je 333 i širok preko 70 metara.

Kreće se pogonom dvaju Westinghouseovih nuklearnih reaktora i četiri parne turbine s kojim može ploviti gotovo tri milione milja, odnosno 25 godina.

Fotografije broda možete pogledati OVDJE.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Na Jahorini se ponovo razboljela djeca, desetak njih osjećaju stomačne tegobe

“Djeca imaju nisku temperaturu, danas se već dobro osjećaju. Sa njima je pedijatar koji prati njihovo stanje” Desetak učenika petog...

Možda vas zanima i ovo