Četvrtak, 13 svibnja, 2021

Američko Ministarstvo pravosuđa otežalo rad novinskoj agenciji AP

Nemojte propustiti

Pljenidba telefonskih podataka novinara Associated Pressa, koju je u tajnosti izvršilo američko Ministarstvo pravosuđa, nanijelo je štetu sposobnosti agencije da dođe do vijesti, rekao je danas direktor AP-a Gary B. Pruitt.

ap“Zvaničnici i ljudi koji su ranije bez problema razgovarali sa nama i sa kojima smo sarađivali u prikupljanju vijesti već sada nam govore da nerado stupaju u kontakt sa nama. Oni strahuju da će biti pod nadzorom vlade”, rekao je Pruitt američkoj medijskoj kući CBS.

Američko Ministarstvo pravosuđa obavijestilo je 10. maja AP da su zaplijenjeni telefonski podaci novinara te agencije od aprila do maja 2012. godine. Zapljijenjeni podaci obuhvataju glavni telefonski broj AP-a u New Yorku, kancelarije u New Yorku, Washingtonu, Hartfordu, Konektikatu i Predstavničkom domu.

Pljenidba je bila dio istrage o “curenju” informacija medijima o spriječenom terorističkom napadu.

Bijela kuća je saopštila da je predsjednik Barack Obama o postupcima Ministarstva pravosuđa saznao iz medija i da ranije nije bio obaviješten.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Povodom dešavanja oko njenog sina Muharema: Nura Bazdulj Hubijar odgovorila Majkama Srebrenice

Iz Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženja žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo književniku i...

Možda vas zanima i ovo