Petak, 22 listopada, 2021

Američko-ruski rat sankcijama zbog Ukrajine

Nemojte propustiti

Obama i Putin
Obama i Putin

Samo nekoliko minuta nakon što je američki predsjednik Barak Obama potpisao ukaz o uvođenju novih sankcija Rusiji, Moskva je odgovorila recipročnim mjerama.

Američke sankcije pogodiće dvadesetak ruskih zvaničnika, neke pojedince van izvršne vlasti, kao i Banku Rusije koja, po mišljenju SAD, pruža materijalnu podršku ruskom rukovodstvu.

Riječ je o Centralnoj banci Ruske Federacije sa sjedištem u Sankt Peterburgu, čija su sredstva procenjena na 10 milijardi dolara sredstava, rekao je jedan visoki američki zvaničnik i dodao da će ukaz pogoditi ruski finansijski, energetski, rudarski i odbrambeni sektor.

Banka Rusije će biti “izopštena iz dolarskih transakcija”, prenio je Rojters pozivajući se na američke zvaničnike.

Kako je objavilo američko ministarstvo finansija, lista obuhvata 20 imena, među kojima su Aleksej Gromov, prvi zamjenik šefa predsjedničke administracije Sergej Ivanov, šef kabineta ruskog predsjednika, Sergej Nariškin, predsjednik ruske Dume.
Poznati ruski biznismeni Arkadij i Boris Rotenberg, kao i direktor Ruskih željeznica

Vladimir Jakunjin, direktor Volga grupacije Genadij Timčenko.

“Rusija mora da zna da će je dalja eskalacija još više izolovati iz međunarodne zajednice”, rekao je Obama u Bijeloj kući, navodeći da je nova runda ekonomskih sankcija odgovor na ponašanje Kremlja u Ukrajini, prenosi AFP.

Moskva je reagovala i uvela sankcije za više američkih zvaničnika, a ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je riječ o recipročnom odgovoru na američke sankcije protiv ruskih zvaničnika.

Na spisku onih koji će biti obuhvaćeni sankcija su i pomoćnici predsjednika SAD Danijel Pfajfer i Bendžamin Rods i zamjenik pomoćnika predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Kerolin Etkinson, kao i predsjednik Predstavničkog doma američkog Kongresa Džon Bejner.

Na crnoj listi su i senatori Meri Landrije, Džon Mekejn i Danijel Kouts.
U saopštenju Ministarstva se navodi da SAD ne žele da priznaju očigledno – da su stanovnici Krima demokratskim putem i potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN izglasali prisajedinjenje Rusiji.

“Ne treba da bude bilo kakvih sumnji: na svaki neprijateljski napad SAD, Moskva će imati adekvatan odgovor”, poručuju iz Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Obama je prethodno, prije dva dana, potpisao ukaz o uvođenju sankcija visokim ruskim zvaničnicima, među kojiima su predsednica gornjeg doma parlamenta Valentina Matvijenko, vicepremijer Dmitrij Rogozin, savjetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev, pomoćnik predsjednika Vladislav Surkov, poslanici Dume Elena Mizulina i Leonid Slucki, senator Andrej Klišas.

Pored toga, Vašington je uveo sankcije predsjednicima krimske skupštine i vlade Sergeju Aksjonovu i Vladimiru Konstantinovu, smijenjenom ukrajiskom predsjedniku Viktoru Janukoviču i lideru pokreta Ukrajinski izbor Viktoru Medvedčuku.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

AccuWeather objavio veliku prognozu: Evo kakva nas zima očekuje ove godine

Očekuje se da će temperature ove zime u većem dijelu južne Evrope ostati prosječne. Ali, temperature u dijelovima Italije,...

Možda vas zanima i ovo