Ponedjeljak, 30 siječnja, 2023

Amerika se sprema za eventualni napad Sjeverne Koreje

Nemojte propustiti

Vlada SAD-a odlučila na zapadnu obalu instalirati dodatnih 14 proturaketnih sistema nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom

rakete

Sjedinjene Američke Države (SAD) odlučile su da na svoju zapadnu obalu postave novih 14 proturaketnih sistema nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Ministar obrane SAD-a Chuck Hagel, na konferenciji za novinare u Pentagonu, izjavio je da će SAD u narednom periodu instalirati dodatne proturaketne sisteme kako bi se pripremio za eventualni nuklearni napad Sjeverne Koreje ili Irana. Kazao je da je planirano postavljanje dodatnih 14 proturaketnih sistema, čime će ukupni broj instaliranih američkih proturaketnih sistema biti povećan na 44.

U državama Californija i Aljaska već je instalirano 30 proturaketnih sistema za odbranu, a postavljanje novih trebalo bi biti dovršeno do septembra 2017. Novi proturaketni sistemi će biti instalirani na Aljasci gdje se već nalazi 26 sličnih sistema.

Američki mediji pišu kako vlasti SAD-a vjeruju da Sjeverna Koreja nema potrebne kapacitete da izvede nuklerani napad, ali da SAD i pored toga želi biti spreman za eventualni napad ili bilo kakvu vrstu prijetnje koja dolazi iz Pyongyanga.

Prema riječima ministra Hagela, ovim će se dodatno povećati stepen sigurnosti u SAD-u i pokazati svijetu da SAD “nikome neće dozvoliti da ugrožava njegov mir i stabilnost”.

Saopćenje iz Washingtona o postavljanju novih proturaketnih sistema stiglo je odmah nakon što su vlasti Sjeverne Koreje zaprijetile da će SAD i Južnu Koreju napasti nuklearnim oružjem.

Postavljanje 14 novih proturaketnih sistema odbrane SAD će koštati oko milijardu dolara, a odluku o postavljanju proturaketnih sistema mora odobriti i Kongres SAD-a.

Hagel je također saopćio da će se proturaketni sistem odbrane SAD-a u Evropi biti revidiran kako bi se dio novčanih sredstava koja su predviđena do 2022. godine preusmjerio za finansiranje dodatnog proturaketnog sistema koji će uskoro biti instaliran na teritoriji SAD-a. No, on je naglasio kako će SAD i dalje ostati posvećen stabilnost i sigurnosti Evrope gdje će zadržati postojeće proturaketne sisteme odbrane.

Južna Koreja: Sjeverna Koreja ispalila rakete kratkog dometa

Vlasti Južne Koreje su upozorile da je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete kratkog dometa.

Vojni zvaničnik Južne Koreje izjavio je njegova zemlja nastavlja sa izvođenjem zajedničkih vojnih vježbi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pored snažnih prijetnji i protivljenja susjedne Sjeverne Koreje.

Međutim, danas je vojska Sjeverne Koreje uzvratila ispaljivanjem svojih raketa kratkog dometa.

Prema tvrdnjama vojske Južne Koreje, susjedna Sjeverna Koreja je na istočnoj obali Korejskog poluotoka testirala rakete tipa KN-02.

Vlasti Pyongyanga su zaprijetile izvođenjem nukleranog napada nakon što su Ujedinjene nacije (UN) protiv ove zemlje uvele stroge sankcije zbog trećeg nuklearnog testiranja kao i zbog zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a.

Vlasti SAD-a su jučer saopćile da će instalirati dodatne proturaketne sisteme zbog prijetnje Sjeverne Koreje, najavio je ministar obrane SAD-a Chuck Hagel.

Tačnije, SAD su saopćile da planiraju postaviti 14 dodatnih proturaketnih sistema, čime će se ukupni broj američkih proturaketnih sistema popeti na 44. Također, instaliranje novih proturaketnih sistema trebalo bi biti dovršeno do 2017. godine.

Saopćenje iz Washingtona o postavljanju novih proturaketnih sistema stiglo je nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila da će SAD i Južnu Koreju napasti nuklearnim oružjem.

(Anadolija)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko preživi, pričat će: Kajmak na pijaci košta više od 19 KM, a kilogram luka je oko devet maraka

Građani poručuju da su zelene pijace postala jako skupa mjesta kupovine, sa daleko većim cijenama nego u marketima. Na zelenim...

Možda vas zanima i ovo