Petak, 26 veljače, 2021

Amerika traži bolje odnose Srbije i Kosova

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon razgovarao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem

Foto: AnadolijaPredsjednik Srbije Tomislav Nikolić razgovarao je danas u Beogradu sa Filipom Gordonom, pomoćnikom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) H Hillary Clinton.

U saopćenju dostavljenom medijima nakon sastanka navedeno je da su Nikolić i Gordon razgovarali i na temu o situaciji na Kosovu.

“Nikolić je istakao da  je neophodno da međunarodne strukture, koje su tamo prisutne, obavljaju svoje zadatke u skladu s mandatom koji je odobrila i Republika Srbija i osiguraju sigurnost i zaštitu prava svih građana južne pokrajine”, navodi se u saopćenju i naglašava da je predsjednik Srbije rekao da su neprihvatljivi incidenti u kojima državljani Republike Srbije bivaju povrijeđeni ili ubijeni, a koji su u posljednje vrijeme, kako je navedeno, očigledno namjerno, sve češći.

Srbijanski predsjednik je tokom sastanka sa Gordonom istakao da takvi zločini, svakako, ne doprinose stabilizaciji prilika u regionu, pogotovo pred nastavak dijaloga s Prištinom.

U saopćenju Kabineta predsjednika Srbije navodi se i da je Nikolić izrazio uvjerenje da će se proces oko formiranja vlade u Srbiji što prije realizirati.

“Srbiji je potrebna Vlada koja će odmah početi da rješava nagomilane ekonomske probleme, stvara povoljniji poslovni ambijent u cilju privlačenja dodatnih investicija, otvara nova radna mjesta i omogući građanima posao”, stoji u saopćenju Press službe predsjednika Srbije.

Kako se dodaje, pomoćnik državnog sekretara SAD Filip Gordon rekao je da će Sjedinjene Američke Države (SAD) sarađivati sa svakom Vladom koju izabere Narodna skupština Republike Srbije.

Gordon, koji je sinoć doputovao u Beograd, daleko od očiju javnosti sastao se sinoć sa liderom Demokratske stranke (DS) Borisom Radićem, prenijeli su beogradski mediji. Nakon ovog sastanka nije bilo obraćanja javnosti.

Na, također, zatvorenom sastanku, kako je nezvanično potvrđeno u Palati Srbije, pomoćnik državnog sekretara SAD-a Hillary Clinton je razgovarao sa mandatarom za sastav nove vlade Srbije i liderom Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivicom Dačićem.

Beogradski mediji prenose da je Gordon na “Croatia Summitu”, koji je proteklog vikenda održan u Dubrovniku, poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

“Podjela Kosova nije opcija ni za Srbiju, niti za Kosovo. SAD mogu i hoće da pomognu, ali Beograd mora da prestane da podržava – kako je kazao – ilegalne sigurnosne i sudske strukture na sjeveru Kosova i osigura potpunu slobodu kretanja za sve”, ističe se u izjavi Gordona, a prenosi Tanjug.

Također, dodaje se da je Gordon rekao da SAD očekuju “normalizaciju odnosa Srbije i Kosova”.

Prije posjete Gordona Beogradu njegov zamjenika Filipa Riker je prošle sedmice posjetio srbijansku prijestolnicu i sastao sa predsjednikom Nikolićem i liderima većih stranaka.

Nakon posjete Beogradu američki izaslanik će posjetiti Prištinu gdje će razgovarati  sa kosovskim zvaničnima i sastati s predstavnicima KFOR-a i EULEXA.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo