Subota, 27 studenoga, 2021

Amerika uvela sankcije za kineske kompanije zbog kršenja prava Ujgura i drugih muslimanskih manjina

Autor:Anadolija

Nemojte propustiti

Iz američkog minisarstva naglašavaju da će se ove kompanije suočiti sa strogim pravilima prilikom kupovine američkih proizvoda.

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sankcije za devet kineskih ustanova i kompanija zbog kršenja ljudskih prava Ujgura u autonomnoj regiji Xinjiang, prenosi agencija Anadolija.

-Na listu sankcija uvršteni su Naučni institut za forenzičke nauke pri ministarstvu sigurnosti Kine i osam kineskih kompanija. U okviru sankcija, ovih devet društava bit će izloženo novim ograničenjima prilikom pristupa američkoj tehnologiji – navodi se u saopćenju.

Naglašeno je da će se ova društva suočiti sa strogim pravilima prilikom kupovine američkih proizvoda.

– Ovih devet ustanova učestvovalo je u kriminalnim radnjama kao što su kršenja ljudskih prava, zloupotrebe, kampanje ugnjetavanja i proizvoljna hapšenja kineskih Ujgura i drugih muslimanskih manjina u autonomnoj regiji Xinjiang – dodaje se u saopćenju.

Američko ministarstvo trgovine uvelo je sankcije za još 24 ustanove i organizacije sa sjedištem u Kini, “zbog učešća u aktivnostima koje nisu u skladu s interesima nacionalne sigurnosti ili vanjske politike SAD-a”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Gorica Dodik poručila Drašku Stanivukoviću: Doći će snimak na red

"Termin rušenja 'Kajak terase' je subota u 15 sati. Naša misija je vratiti našim građanima i Banjoj Luci sve...

Možda vas zanima i ovo