Utorak, 22 lipnja, 2021

Amerikanac skupio 100.000 vojnih pisama iz svih američkih ratova

Nemojte propustiti

Foto: Novo vrijeme
Foto: Novo vrijeme

U proteklih 15 godina Andrew Carroll je skupio nešto više od 100.000 pisama američkih vojnika

Projekat je započeo kao ličnu potragu i istraživanje u cilju očuvanja ratne korespondencije, te je prikupio pisma iz svih ratova američke historije. Međutim, sada Carroll, koji je direktor Centra za Američka ratna pisma, želi svoju bogatu kolekciju da pokloni Chapman Univerzitetu u Kaliforniji na čuvanje

Širok je repertoar pisama, od onih koja su nastala za vrijeme britanske uprave i američke borbe za nezavisnost, do rata u Vijetnamu i pisama koje su vojnici pisali samo nekoliko trenutaka prije smrti. Ono što se moglo zaključiti, proučavajući pisma jeste činjenica o zaboravnosti. Svaka naredna generacija zaboravljala je strahote prethodnih ratova, istakao je Carroll.

Najstarije pismo je iz 1774. godine, iz perioda borbe za američku nezavisnost. Carroll je istakao da se u gotovo svim pismima osjeti nota sentimentalnosti, na isti način. Jezik se nije promijenio u velikoj mjeri, a načini na koji vojnici pišu pisma je gotovo neizmjenjen. Sačuvana pisma su bogato svjedočanstvo. Na jednom pismu nalaze se tragovi rata. Naime vojnik koji je napisao pismo i stavio ga u stražnji džep, tokom borbe je ranjen, a metak je oštetio središnji dio pisma, na sreću vojnik je preživio.

U pismima se osjeti velika doza intimnosti, vojnici kada su pisali pisma svojim voljenim znali su da im je to možda posljednji put. To je neprocjenjivo bogatstvo, koje se mora sačuvati, zaključio je Carroll.

(Novo vrijeme)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Turković i Kurz u Beču: Najavljeno milion vakcina za Zapadni Balkan

- Kancelaru sam rekla da smo zahvalni smo što se ta saradnja nastavlja, jer se i borba protiv pandemije...

Možda vas zanima i ovo