Petak, 26 veljače, 2021

Amerikanci naoružavaju nastavnike u školama

Nemojte propustiti

Dodik razgovorao sa Schmidtom, kandidatom Njemačke za visokog predstavnika u BiH

U telefonskom razgovoru sa Schmidtom, Dodik je podsjetio na stav iz entiteta Republika Srpska da je “potrebno zatvoriti Kancelariju...

Žustra rasprava u Parlamentu: Helez i Vulić o Miloradu Dodiku

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta vode žustru raspravu o inicijativi za smjenu ministra pravde BiH Josipa Grubeše, koju je podnijelo...

Dodik po kratkom postupku: “BiH će tužiti COVAX ako probiju rok za isporuku vakcina”

"Bosna i Hercegovina zahtijeva da COVAX počne isporučivati što je prije. Ako se probije rok, BiH će tužiti program",...

Ponedjeljak neradni dan u FBiH: Obilježava se 1. mart – Dan nezavisnosti BiH

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava javnost da u skladu sa Zakonom o proglašenju 1. marta Danom...

Pobornici ove ideje smatraju da je to jedini način da se izbjegne ponavljanje masakra u osnovnoj školi u Newtownu.

Oko 200 nastavnika i zaposlenih u školama u Utahu učestvovalo u obuci za dobijanje dozvole za nošenje oružja [Getty]
Oko 200 nastavnika i zaposlenih u školama u Utahu učestvovalo u obuci za dobijanje dozvole za nošenje oružja [Getty]
Od nedavne tragedije u školi u Connecticutu, kada je u pucnjavi stradalo 26 osoba, mahom djece, sve je više onih koji u Sjedinjenim Američkim Državama otvoreno zagovaraju naoružavanje prosvjetnih radnika, prenosi agencija Tanjug.

Naime, pobornici ove ideje smatraju da je to jedini način da se izbjegne ponavljanje masakra u osnovnoj školi u Newtownu.

U Utahu, jedinoj američkoj državi pored Kansasa u kojoj je nošenje oružja dozvoljeno u školama, oko 200 nastavnika i zaposlenih u školama učestvovalo je u obuci za dobijanje dozvole za nošenje oružja koju je organiziralo Vijeće Utaha za streljačke sportove (USSC), organizacija koja promovira posjedovanje oružja.

Inicijativa je privukla više od 400 osoba, ali je samo polovina njih mogla učestvovati u poludnevnoj obuci, izjavio je za AFP predstavnik USSC-a Bill Scott.

Time što bi bili naoružani, nastavnici bi bili „u mogućnosti suprotstaviti se napadaču“, ali bi i sama činjenica da kod sebe imaju oružje mogla odvratiti eventualne napadače, smatra on.

Loš pristup

Iz Ministarstva pravde savezne države Arizone predloženo je ove sedmice da se nastavnicima, zaposlenima i direktorima škola dozvoli nošenje oružja.

„Predlažemo da svaka škola, ukoliko to želi, odredi direktora ili neku drugu osobu koja će proći obuku u rukovanju vatrenim oružjem i snalaženju u opasnim situacijama poput one u Newtownu“, navodi se u prijedlogu.

Sličan prijedlog zakona predložen je prošle sedmice u Missouriju.

Svi, međutim, ne podržavaju ovu ideju. U pismu upućenom direktorima javnih škola, demokratski guverner Missourija, Jay Nixon, usprotivio se jednoj takvoj mjeri.

„Nošenje napunjenog oružja u učionicama je loš pristup rješavanju ozbiljnog problema koji zahtjeva duboku analizu“, istakao je on u svojoj poruci.

Njegov stav podržava i Dan Gross, predsjednik vodeće američke organizacije u borbi protiv nošenja oružja „Brady Campaign To Prevent Gun Violence“.

„To je ludost. To bi značilo da je jedini odgovor nasilju još više nasilja“, istakao je on.

Pristalice strožijih zakona

Prema pisanju Huffington Posta, republikanski poslanici šest američkih država već su najavili da će u 2013. predložiti zakon koji bi dozvolio naoružavanje nastavnika i profesora.

Prema nedavno objavljenom istraživanju u listu US Today, 58 posto Amerikanaca izjasnilo se u prilog strožih zakona o prodaji oružja, što je znatno povećanje u odnosu na oktobar 2011. kada je taj trend podržavalo svega 43 procenata Amerikanaca.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Branislav Borenović nije štedio lidera SNSD-a: Bosna i Hercegovina nastavlja put prema NATO-u, Dodik je to prihvatio i neka prestane pričati gluposti

- Odavno nisam čuo veću glupost. Pa je li stvarno neko misli da Putin šalje godišnji plan u NATO...

Možda vas zanima i ovo