Subota, 19 lipnja, 2021

Amerikanci nazvali smiješnim optužbe za zavjeru s Rusima

Nemojte propustiti

Foto: Agencije
Foto: Agencije

Portparlolka Američke klizačke federacije Barbara Rajhert nazvala je smiješnim optužbe za zavjeru sa ruskim sudijama na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju po kojima se namješta zlato za američke plesače Meril Dejvis/Čarli Vajt u zamjenu za titulu Rusije u konkurenciji parova.

Po tim anonimnim optužbama, koje je juče objavio francuski sportski dnevnik “L”Ekip”, napravljen je američko-ruski dil iz koga bi deblji kraj izvukli aktuelni olimpijski šampioni, Kanađani Tesa Virtju i Skot Moir.
“Američka klizačka federacija nikada ne bi napravila dogovor ni sa kim.

Naši plesači su već dvostruki svjetski šampioni i osvajači pet uzastopnih gran pri finala. Vidjeli ste ih prošle noći, bili su izvanredni. Oni su uvijek fantastični. Izvještaji takve vrste mogu da štete cijelom sportu”, rekla je Rajhert.

Skandal sa suđenjem obilježio je Zimske olimpijske igre u Solt Lejk Sitiju 2002, kada je došlo do diobe zlatne medalje između Kanađana Džejmi Sejl i Davida Peletijea i Rusa Jelene Berežnaje i Antona Sikarulidzea.

Tada je sudija, Francuskinja Mari Ren La Gunj, suspendovana pošto je priznala da je na nju vršen pritisak da podrži Ruse u dilu koji je doveo do toga da su Francuzi Marina Anisina i Gvendal Pajzera osvojili titulu.

Skandal je doveo do promjene u bodovanju u klizačkim takmičenjima.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Spreman prijedlog odluke o potvrdama: Kovid-pasoši iz Bosne i Hercegovine će važiti i u EU

Potvrda bi trebala biti međunarodno priznata i u punom kapacitetu omogućavati građanima BiH putovanja po zemljama Evrope i svijeta. Bosna...

Možda vas zanima i ovo