Nedjelja, 14 kolovoza, 2022

Amerikanci podvukli crtu: “Ustaškim simbolima ne smije biti mjesta u Hrvatskoj”

Nemojte propustiti

“Ustaški simboli i pozdravi prizivaju razdoblje obilježeno virulentnim antisemitizmom i drugim oblicima rasne mržnje. Njima, kao ni govoru koji potiče ili zagovara nasilje, nema mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj”, saopšteno je

Ustaškim simbolima i govoru mržnje nema mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj, poručilo je veleposlanstvo SAD-a u Zagrebu, pridružujući se time veleposlanstvu Njemačke u potpori Židovskoj općini Zagreb i antifašistički orijentiranim udrugama i strankama, koje su potaknule parlamentarnu raspravu o donošenju zakona o zabrani i kažnjavanju isticanja ustaških simbola i širenja mržnje.

U izjavi za nacional.hr, američko veleposlanstvo u Hrvatskoj naglašava kako “osuđuje svaki pokušaj revizije povijesti ili glorificiranja prošlih totalitarnih i fašističkih režima, uključujući ustaški”.

Kao što je predsjednik Biden jasno rekao ovoga tjedna, u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, sprečavanje budućih genocida ostaje naša moralna obaveza i stvar od nacionalne i globalne važnosti. Ustaški simboli i pozdravi prizivaju razdoblje obilježeno virulentnim antisemitizmom i drugim oblicima rasne mržnje. Njima, kao ni govoru koji potiče ili zagovara nasilje, nema mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj”, stoji u izjavi koju je američko veleposlanstvo u Zagrebu dostavilo odgovarajući na upit nacionala.hr.

Svako od nas mora ostati budan i jasno se usprotiviti obnovljenom valu antisemitizma i drugim oblicima bigoterije i netolerancije, i u svojoj zemlji i diljem svijeta. Podržavamo napore hrvatske vlade, civilnog društva i ostalih aktera da se nastave boriti za dostojanstvo, poštovanje i ljudska prava svih”, stoji u izjavi američkog veleposlanstva.

Tom se izjavom veleposlanstvo SAD-a pridružilo veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke, koje je u petak nacionalu.hr dostavilo izjavu sličnog sadržaja potpore naporima da se u Hrvatskoj zakonom zabrani isticanje ustaških obilježja i simbola.

Židovska općina Zagreb organizirala je u petak, 22. siječnja, sastanak dijela parlamentarnih stranaka iz vladajuće koalicije i oporbe, među kojima je bio i HDZ. Na tom je sastanku, prema priopćenju ŽOZ-a, “jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”.

Uime HDZ-a, na tom je sastanku sudjelovao saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždina Damir Habijan, koji je za nacional.hr izjavio kako je bila riječ o “neformalnom sastanku” o tome da će se “krenuti u raspravu po saborskim klubovima zastupnika o uređenju spornog pitanja ustaških obilježja”. Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić, pak, izjavio je za nacional.hr kako se predstavnik HDZ-a na tom sastanku “nije složio sa zabranom ustaškog znakovlja”.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Zašto njemački vojnici dolaze u BiH i zbog čega Milorad Dodik u RS-u kreira histeriju

Dolazak njemačkih vojnika, u bh. entitetu Republika Srpska koristi se za sijanje atmosfere straha i spinovanje kako sve to...

Možda vas zanima i ovo