Subota, 4 prosinca, 2021

Amerikanci ubacili softver za cyber napade u kompjutere širom svijeta

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) ubacila je u gotovo 100.000 kompjutera širom svijeta softver, koji omogućava praćenje i “digitalni autoput” za cyber napade, piše list New York Times.

NSA je ubacila ovaj softver preko kompjuterske mreže, ali je koristila i tajnu tehnologiju, koja omogućava pristup čak i onim kompjuterima koji nisu povezani sa internetom, navodi list, pozivajući se na zvaničnike, eksperte i dokumente koje je proslijedio bivši službenik NSA Edward Snowden.

New York Times navodi da se ta tehnologija koristi od 2008. godine i oslanja se na prikriveni kanal radiotalasa koji se prenose sa malih štampanih ploča, na koje su postavljene elektronske komponente tako da formiraju kolo, i USB kartica, a onda se tajno ubacuju u kompjutere.

“Tehnologija radiofrekvencije pomogla je da se riješi jedan od najvećih problema američkih obavještajnih službi – ubaciti se u kompjuter koji su saveznici ili protivnici pokušali da osiguraju od špijuniranja ili cyber napada”, navodi list.

List navodi da se u većini slučajeva oprema za radiofrekvenciju mora fizički ubaciti u kompjuter, i to obično radi ili špijun, ili proizvođač, a u nekim slučajevima nesvjesni korisnik.

Česte mete ovog programa, pod šifrovanim nazivom Quantum, su neke jedinice kineske vojske, koju je Washington optužio za digitalne napade na američke vojne i industrijske mete.

List ističe da je ovaj program uspio da ubaci softver i u kompjutersku mrežu ruske armije, kao i u sisteme koje koriste meksička policija i narko karteli, trgovinske institucije EU i saveznici kao što su Saudijska Arabija, Indija i Pakistan.

List ističe da nema dokaza da je NSA ubacila taj softver ili koristila radio tehnologiju unutar SAD.

“Aktivnosti NSA su fokusirane i usmjerene protiv validnih međunarodnih obavještajnih meta kao odgovor na obavještajne zahtjeve u određenom trenutku”, rekla je portparol NSA, piše list.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo