Nedjelja, 5 prosinca, 2021

Amnestija i za vlasnike minobacača u BiH?

Nemojte propustiti

Pokušaj je to suočavanja s problemima proisteklim iz procjena kako i osamnaest godina nakon rata u BiH još uvijek najmanje 750 hiljada kućanstava posjeduje neku vrstu nelegalnog oružja.

Građani Bosne i Hercegovine koji posjeduju različito oružje uključujući tu i minobacače mogli bi dobiti novu priliku da ga se riješe bez kazni u iduće dvije godine ukoliko prijedlog zakona koji bi to trebao regulirati dobije potrebnu parlamentarnu potporu.

Kako navodi “Dnevni avaz”, vlada Federacije BiH izradila je nacrt zakona o dvogodišnjoj amnestiji za vlasnike nelegalnog oružja pod uvjetom da ga u tom razdoblju dragovoljno predaju.

Pokušaj je to suočavanja s problemima proisteklim iz procjena kako i osamnaest godina nakon rata u BiH još uvijek najmanje 750 hiljada kućanstava posjeduje neku vrstu nelegalnog oružja.

To su podaci do kojih je istraživanjima došao Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a policijske statistike dodatno govore kako je čak 90 posto kaznenih djela u BiH počinjeno uz upotrebu nelegalnog oružja.Dodatni razlog za zabrinutost je činjenica da je broj ilegalnog oružja u posjedu građana u protekle dvije godine povećan za čak 300 hiljada.

Zanimljivost koju predviđa nacrt novog zakona je to da se oprost od kaznenog progona nudi ne samo vlasnicima nelagalnih pištolja i pušaka, nego i onima koji u svojim domovima skrivaju minobacače.

Oprost bi se zagarntovao i onima koji u kućama drže mine ili eksploziv poput dinamita.U BiH je do 2007. godine na snazi bila amnestija za one koji se se odlučili predati ilegalno naoružanje, dok je posjedovanje oružja bez potrebne dozvole sada kazneno djelo.

Po toj osnovi podignuta je optužnica i protiv predsjednika Federacije BiH Živka Budimira kojemu su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu pronašli neprijavljeni pištolj tijekom pretrage njegova ureda u Sarajevu u sklopu istrage o korupciji.

Budimiru se za posjedovanje neprijavljenog pištolja trenutno sudi pred Općinskim sudom u Sarajevu.

Foto: llustracija
Foto: llustracija

(Hina)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Žestok sukob Cece i Bosanca u “Zvezdama Granda”

– Ovo je za 6 ko kuća! Ko nije glasao? Sad ću krvi da vam se napijem – šaljivo...

Možda vas zanima i ovo