Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Amnesty International: Nepostojanje matičnih brojeva direktan je napad na osnovna ljudska prava

Nemojte propustiti

Amnesty International, međunarodna svjetska organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava, oglasila se povodom neusvajanja Zakona o JMB, a zbog čega su hiljade bh. građana protestvovali širom BiH.

Protesti u Sarajevu
Protesti u Sarajevu

Amnesty International u uvodnom dijelu teksta, koji je objavljena na oficijelnoj stranici ove organizacije, navodi se da je nemogućnost usvajanja “direktan napad na osnovna ljudska prava građana BiH”.

“Amnesty International vjeruje da je odgađanje usvajanja novog zakona u BiH o jedinstvenom matičnom broju ilegalan napad na osnovna ljudska prava građana. Novorođenčad ne mogu dobiti potrebne dokumente i na ovaj način bh. vlasti su direktno prekršile međunarodne sporazume o ljudskim pravima koji se primjenjuju i u BiH”, kazali su iz pve organizacije

U tekstu pojašnjavaju kako je direktno povrijeđeno nekoliko osnovnih ljudskih prava među kojima su pravo na nesmetano kretanje i pravo na nacionalnost.

“Posljedice ovih ograničenja direktno se odražavaju na ostala ljudska prava kao što su pravo na život i pravo na zdavlje. Uskraćivanje putnih dokumenata rezultira nemogućnošću liječenja u inozemstvu. Petog juna Vijeće ministara je donijelo privremenu odluku o JMB-u, koja vrijedi šest mjeseci, dok se ne usvoji trajni zakon. Međutim, zakonodavci se još uvijek nisu uspjeli dogovoriti u vezi sa 13-cifrenim identifikacijskim brojem, koji treba imati svaki građanin”, navode iz Amnesty Internationala.

Sve ovo, dodaju, dovelo je do mirnih antivladinih demonstracija širom zemlje čiji građani zahtijevaju dugoročno rješenje.

“Amnesty International dodatno izražava zabrinutost izvještajima da postoji mogućnost da neki mirni demonstranti budu pod istragom za terorizam, kao i izvještajima da je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske pozvao na istragu i nadgledanje aktivnosti učesnika demonstracija na društvenim mrežama, što dirketno može imati utjecaj na pravo na slobodu izražavanja”, poručuju iz ove organizacije.

Iz Amnesty Internationala apeliraju na bh. vlasti da, hitno poduzmu potrebne mjere, kako bi bila osigurana zaštita osnovnih ljudskih prava građana BiH.

(Bh-index)

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vašar u Puračiću od 12 do 14. oktobra: Na “bosanskom Oktoberfestu” se očekuje 100.000 posjetilaca

Ovu manifestaciju bi tokom tri dana trebalo posjetiti više od 100.000 ljudi. Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu...

Možda vas zanima i ovo