Petak, 18 lipnja, 2021

Ana Brnabić o gradnji HE Buk Bijela: Nije mi jasno zbog čega se vlasti u BiH protive

Autor:N1

Nemojte propustiti

Ona smatra da će, ukoliko Ustavni sud odluči da RS nije smjela da izda tu koncesiju, to biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da vidi politički, ali ne i racionalan razlog za protivljenje vlasti Bosne i Hercegovine (BiH) u vezi sa izgradnjom hidroelektrane “Buk Bijela” na reci Drini, pitajući se, kako ranije koncesije, njih 280, koje su davali entiteti ili kantoni, nisu bile problem, a ulaganje srpske kompanije jeste.

– Jasno mi je na političkom nivou, ali na racionalnom nivou mi nije jasno protivljenje izgradnji hidroelektrane ‘Buk Bijela, rekla je Brnabić novinarima.

Podsjetila je da je u posljednjih 20 godina u BiH izdato 280 koncescija, koje su sve izdali ili entiteti ili kantoni i “ni u jednoj od tih 280 nije postojao problem”.

– Ukoliko bi sada bilo problema sa koncesijom Elektroprivrede Srbije (EPS), morali bismo da vidimo što nije bilo problema u ostalih 280 koncesija, kazala je Brnabić.

Prema njenim riječima, 2012. godine je bila potpisana koncesija i ugovor sa jednom od najvećih njemačkih energetskih kompanija RWE, za istu hidroelektranu.

– Pogodite koliko je tada bilo žalbi Ustavnom sudu. Nula. Zato ne vidim koja je razlika između 2012. godine i njemačkog investitora i 2021. godine i investicije srpske energetske kompanije, EPS-a, kazala je ona.

Ponovila je da ne može da nađe nijedan racionalan razlog za to što je bilo šta pokrenuto pred Ustavnim sudom BiH u vezi sa izgradnjom hidroelektrane.

Brnabić je naglasila i da Srbija nastupa kao strani direktni investitor u BiH, u ovom slučaju u Republiku Srpsku (RS), da su urađene sve analize, pravne i finansijske, i da je odlučeno da se investira u najboljoj veri.

Ona smatra da će, ukoliko Ustavni sud odluči da RS nije smjela da izda tu koncesiju, to biti ogroman pravni problem za sve ostale investitore koji su dobijali koncesije entiteta ili kantona u proteklom periodu.

Kamen temeljac za igradnju HE kod Foče položili su 17. maja Brnabić i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković rekla je istog dana da ne postoji saglasnost BiH za izgradnju HE.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Odluka koja će obradovati cijeli Balkan: Njemačka vlada dozvolit će ulazak u zemlju putnicima izvan Evropske unije koji su primili obje doze vakcine

Njemačka je prošle sedmice sa “crvene liste” država rizičnih za putovanja zbog koronavirusa skinula Bosnu i Hercegovinu, kao i...

Možda vas zanima i ovo