Utorak, 18 siječnja, 2022

Analitičar iz Srbije tvrdi: I Vučiću je pao mrak na oči… Proslava 9. januara bila je kap vode koja je prelila čašu!

Nemojte propustiti

– Iako je zakasnio, dobro je došao. Bolje ikad nego nikad – komentar je Dušana Janjića

– Kap vode koja je prelila čašu i u Briselu i u Washingtonu bila je proslava 9. januara, i sve ono što se dešavalo oko toga – kaže predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je rukovodstvo bh. entiteta Republika Srpska i člana bh. Predsjedništva Milorada Dodika da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine i tamo nastave političku borbu za svoje interese, piše Al Jazeera Balkans.

Vučić smatra da su američke sankcije Dodiku užasan presedan i da mogu imati katastrofalne posljedice za odnose u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Na sastanku s Vučićem u Beogradu, Dodik je istakao da se protiv entiteta Republika Srpska vodi kampanja kako u Sarajevu, tako i u zapadnim centrima moći.

– Iako je zakasnio, dobro je došao. Bolje ikad nego nikad – komentar je osnivača i predsjednika Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušana Janjića na ovaj potez predsjednika Srbije.

Smatra da je kap koja je prelila čašu proslava 9. januara.

– Kap vode koja je prelila čašu i u Briselu i u Washingtonu bila proslava 9. januara, i sve ono što se dešavalo oko toga.

Janjić kaže da je došlo i do mobilizacije građana koji su za Bosnu i Hercegovinu te da je njihov nastup u Evropi i samoj Bosni i Hercegovini bio vrlo ubjedljiv.

Ipak, kaže da ovo ne znači promjenu Vučićeve politike.

– To je samo početak, to još uvijek ne mora da znači promjenu politike Vučićeve prema Dodiku i RS-u i uopšteno prema cijelom kontekst, piše Al Jazeera Balkans.

Više s weba

Izdvajamo

DEFINITIVNO STIŽU SANKCIJE: Nijemci Dodika više ne žele vidjeti ni ‘nacrtanog’

– Ne može Dodik 15 godina rušiti državu i biti u korupciji, a onda se vratiti u Predsjedništvo bez...

Možda vas zanima i ovo