Subota, 21 svibnja, 2022

Analiza agencije “Patria”: Sve iz Neuma, ako nešto i bude, mora pred Parlament, glasovi DF-a i SDP-a mogu biti ključni

Nemojte propustiti

U pregovorima ne žele učestvovati SDP BiH i DF, vjerovatno i Naša stranka koje u Predstavničkom domu PSBiH imaju ukupno 10 zastupnika.

Pitanje pregovora o izmjenama Izbornog zakona BiH uključuje i ograničene izmjene Ustava BiH.

Dok je za izmjenu Izbornog zakona BiH dovoljna prosta većina od 22 glasa pod uslovom da postoji entitetska većina, za izmjene Ustava BiH neophodna je dvotrećinska većina od 28 zastupnika.

U pregovorima ne žele učestvovati SDP BiH i DF, vjerovatno i Naša stranka koje u Predstavničkom domu PSBiH imaju ukupno 10 zastupnika.

Stranke koje čine vlast na nivou države SDA (8), HDZ BiH (5) i SNSD (5) sa satelitima (Srpski klub 3) imaju ukupno 21 zastupnika što znači da nedostaje sedam glasova za usvajanje izmjena Ustava BiH.

U razgovorima će učestvovati SBB, NIP, NES koji imaju po jednog zastupnika što nije dovoljno.

Na razgovore u Neum nije pozvan predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić čija stranka ima jednu zastupnicu. U Predstavničkom domu po zastupnika imaju Socijaldemokrate i Pokret demokratske akcije, kao i DNS. PDP ima dva i SDS ima dva. Dakle, evidentno je da je blok od 10 zastupnika SDP-a, DF i Naše stranke potreban za usvajanje izmjena Ustava BiH.

U Domu naroda PS BiH situacija je drugačija i lakše je osigurati potrebnu većinu. Dovoljna su po tri glasa iz svakog od klubova u kojima tri stranke koje čine vlast imaju većinu. I međunarodni medijatori su istakli važnost zastupljenosti parlamentarnih stranaka u razgovorima oko Izbornog zakona i Ustava BiH, a u ovom sazivu Parlamenta su predstavnici 16 političkih stranaka.

Zato je jasno da dogovor ne mogu postići tri stranke koje nemaju 28 zastupnika, a očekivati da ih podrže stranke koje ne učestvuju u razgovorima. Inače, u razgovorima se posebno problematiziraju ovlasti ali i način izbora delegata u domove naroda na nivou Federacije BiH i PS BiH. Reduciranje ovlasti domova naroda crvena je linija ispod koje probosanske stranke u ovom trenutku ne smiju ići.

U analizi koju je 2009. godine izradila fondacija Konrad Adenauer Stiftung „Proces odlučivanja u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine“ iz 2009. godine poseban akcenat se stavlja na Dom naroda PS BiH.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Bivša prodavačica otkrila detalje iz marketa koje kupci ne primjećuju

Jedan kutak dućana savjetuje da izbjegavaju svi kupci, a to je zahod. Neimenovana bivša djelatnica supermarketa iz Britanije otkrila je...

Možda vas zanima i ovo