Srijeda, 18 svibnja, 2022

Analiza britanskog “Guardiana”: Kako bogati Rusi koriste Srbiju?

Nemojte propustiti

Rusi koji pristižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavne destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija, a također, putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

Bogati Rusi koriste Srbiju kako bi “na mala vrata” ušli u Evropu i izbjegli zabranu letova do i iz Rusije koju je uvela Evropska unija, piše britanski list Guardian.

List navodi da je Air Serbia udvostručila broj direktnih letova od Moskve do Beograda na 15 sedmično, kako bi zadovoljila potražnju koja ubrzano raste nakon što je EU zabranila da ruski avioni ulaze u njen vazdušni prostor zbog invazije na Ukrajinu.

Rusija je zauzvrat zatvorila svoj vazdušni prostor za avione iz EU i Velike Britanije, podsjeća Guardian.

Srbija nije članica EU i odbila je da uvede Rusiji sankcije, ali njeni avioni mogu da lete u EU, što je čini “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je otvoren za Rusiju”, prema kompaniji ForwardKeys, koja analizira podatke o putovanjima, a na koju se poziva Guardian.

U prvoj sedmici marta, kapacitet sjedišta na letovima između Rusije i Srbije uvećan je za 50 posto u odnosu na sedmicu prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, navode iz ForwardKeys, prenosi Guardian.

“Najupadljivija je brzina kojom je Srbija postala put između Rusije i Evrope”, kazao je Oliver Ponti, potpredsjednik ForwardKeys.

Rusi koji pristižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavne destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija, a također, putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

Kako se navodi u članku, u trenutku pisanja teksta bilo je preostalo samo još jedno sjedište u biznis klasi na subotnjem letu iz Moskve do Beograda, po cijeni od skoro 700 eura, a ni jedno sjedište u ekonomskoj klasi nije bilo slobodno.

Više s weba

Interesantno za vas

Izdvajamo

Ko je kriv? Čović optužio i SNSD za rušenje države

Optužio je vodeće probosanske stranke SDA, Demokratsku frontu te Dodikov SNSD, čiji su ministri dio Vijeća ministara BiH, da...

Možda vas zanima i ovo