Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Analiza britanskog “Guardiana”: Kako bogati Rusi koriste Srbiju?

Nemojte propustiti

Rusi koji pristižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavne destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija, a također, putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

Bogati Rusi koriste Srbiju kako bi “na mala vrata” ušli u Evropu i izbjegli zabranu letova do i iz Rusije koju je uvela Evropska unija, piše britanski list Guardian.

List navodi da je Air Serbia udvostručila broj direktnih letova od Moskve do Beograda na 15 sedmično, kako bi zadovoljila potražnju koja ubrzano raste nakon što je EU zabranila da ruski avioni ulaze u njen vazdušni prostor zbog invazije na Ukrajinu.

Upravo se čita:  Vođa partizana poručio Putinu: Vidjet ćemo se opet, dolaze velike stvari

Rusija je zauzvrat zatvorila svoj vazdušni prostor za avione iz EU i Velike Britanije, podsjeća Guardian.

Srbija nije članica EU i odbila je da uvede Rusiji sankcije, ali njeni avioni mogu da lete u EU, što je čini “jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je otvoren za Rusiju”, prema kompaniji ForwardKeys, koja analizira podatke o putovanjima, a na koju se poziva Guardian.

Upravo se čita:  Priznavanje vozačke dozvole iz Bosne i Hercegovine: Njemačka odlučila da od 01. augusta priznaje sve kategorije

U prvoj sedmici marta, kapacitet sjedišta na letovima između Rusije i Srbije uvećan je za 50 posto u odnosu na sedmicu prije nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, navode iz ForwardKeys, prenosi Guardian.

“Najupadljivija je brzina kojom je Srbija postala put između Rusije i Evrope”, kazao je Oliver Ponti, potpredsjednik ForwardKeys.

Rusi koji pristižu u Srbiju putuju dalje u Evropu, a glavne destinacije su im Kipar, Francuska, Švajcarska i Italija, a također, putuju u Veliku Britaniju, Sloveniju, Austriju, Njemačku i Španiju.

Upravo se čita:  Granica od 1.250 eura: Koliko se ljudi u Njemačkoj smatra siromašnim?

Kako se navodi u članku, u trenutku pisanja teksta bilo je preostalo samo još jedno sjedište u biznis klasi na subotnjem letu iz Moskve do Beograda, po cijeni od skoro 700 eura, a ni jedno sjedište u ekonomskoj klasi nije bilo slobodno.

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo