Četvrtak, 8 prosinca, 2022

Analize stručnjaka: Istina o sjevernokorejskim raketama – samo ‘teoretski’ mogu pogoditi metu

Nemojte propustiti

Rakete Hwasong 5 i Hwasong 6 prilično neprecizne, sa mogućnošću da za čak 1.000, odnosno 1.500 metara promaše metu

raketa-sjev-koSjeverna Koreja raspolaže arsenalom raketa opremljenih konvencionalnim oružjem čija je vojna korist veoma ograničena i to zbog izuzetno male preciznosti, ocijenio je nezavisni Međunarodni institut za strateške studije (IISS) u Londonu.

Sjevernokorejska armija objavila je u srijedu da je dobila finalno odobrenje za pokretanje “nemilosrdnih” napada na SAD, a koji uključuju moguću upotrebu “najsavremenijeg” nuklearnog oružja, dok su američke vlasti saopćile da prijetnje Pjongjanga shvataju ozbiljno, kao i Južna Koreja, koja je obećala “ozbiljan odgovor” u slučaju “provokacije” sa Sjevera.

Međutim, IISS je istraživao koliko je realna balistička prijetnja Pjongjanga, s obzirom na to da su njegove rakete Hwasong 5 i Hwasong 6 prilično neprecizne, sa mogućnošću da za čak 1.000, odnosno 1.500 metara promaše metu, javila je u četvrtak Al Jazeera.

To znači da bi samo 50 posto raketa koje bi Sjeverna Koreja uputila ka određenoj meti pale manje od 1.000 metara od nje, objasnili su iz Instituta.

Pjongjang raspolaže sa oko 600 raspoređenih raketa Hwasong, kojima treba dodati značajan, ali neodređen broj rezervnih raketa, kao i stotinjak raketa Nodong, čija vjerovatnoća greške čak premašuje 2,5 kilometra.

Dakle, da bi uništile metu, konvencionalno punjenje koje takve rakete nose je apsolutno nedovoljno i za uništenje cilja potrebna je mnogo veća količina takvog punjenja, prenose mediji.

IISS ocjenjuje da sjevernokorejske rakete opremljene konvencionalnim glavama mogu “samo teoretski” da pogode američke baze u Južnoj Koreji ili u Japanu i da bi više poslužile u svrhe zastrašivanja stanovništva velikih južnokorejskih ili japanskih gradova.

Kad je riječ o raketama dugog dometa, Sjeverna Koreja takvim arsenalom još ne raspolaže, jer tek razvija takvo oružje, a bit će joj potrebne godine da se snabdije arsenalom međukontinentalnih raketa, zaključuje britanski institut.

Interesantno za vas

Izdvajamo

100 KM za nezaposlene: Vlada FBiH će sutra donijeti odluku o isplati novca za jednokratnu pomoć

Za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenima potrebno je 27 miliona KM. Vlada Federacije BiH će na sutrašnjoj sjednici, kako saznaje Faktor...

Možda vas zanima i ovo