Utorak, 18 siječnja, 2022

Andelija pisao Vladi i Džindiću: Ograničite cijene struje i olakšajte privredi FBiH

Nemojte propustiti

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija uputio je 4. novembra Vladi FBiH i ministru energije, rudarstva i industrije Nerminu Džindiću dopis u kojem pojašnjava promjene cijene električne energije na tržištu, te da Evropa prolazi kroz energetsku krizu.

„Kako će se dalje odvijati situacija zavisi od mnogih globalnih faktora, koji direktno utiču na cijenu na tržištu električnom energijom, a u konačnici i na cijene koje JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo kao tržišni igrač može ponuditi svojim kupcima. Evidentno je da povećanje cijena na tržištu električnom energijom direktno utiče na poslovanje privrednika u FBiH. Smatramo da Vlada FBiH ima odgovarajuće mehanizme kojima bi se moglo olakšati poslovanje i funkcionisanje privrednika FBiH, a ne dovodeći EP BiH u situaciju da postupa suprotno zakonima i tržišnim principima“, naveo je Andelija.

On je dao i prijedlog Vladi FBiH da donese odgovarajući propis kojim bi se omogućilo jednoobrazno djelovanje prema tržišnim kupcima.

„Jedna od mogućnosti je da se donese privremena Odluka kojom bi se ograničilo povećanje cijene električne energije u zavisnosti od godišnje potrošnje kupca. Obzirom da je prema trenutnoj situaciji na tržištu uočeno da bi povećanje prosječnih cijena za kupce bilo veće od 120% u odnosu na prethodnu godinu, smanjenje utjecaja tržišnih cijena se predlaže na sljedeći način:

– Kupci sa godišnjom potrošnjom električne energije do/i 1GWh – povećanje tarifnih stavova iz važećeg ugovora za 9,9%,

– Kupci sa godišnjom potrošnjom električne energije od 1 GWh do/i 10 GWh – povećanje tarifnih stavova iz vađećeg ugovora za 30%,

Kupci sa godišnjom potrošnjom električne energije iznad 10 GWh – povećanje tarifnih stavova u skladu sa stanjem na tržištu.

Andelija pojašnjava da je došlo do povećanje električne energije na tržištu zbog problema sa gasom, ali i historijskog skoka cijena u 2021. godini, ali da se mogu obezbijediti mjere pomoći kako bi se održala privreda Federacije BiH.

Andelija je u svom dopisu poslao i prijedlog odluke o privremenim mjerama kontrole cijena električne energije za 2022. godinu.

Inače, Vlada FBiH je na 295. sjednici, održanoj 16.12.2021. godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na cijene uglja za termoelektrane po prijedlogu EP BiH i to 5,64 KM/GJ za ugalj iz površinske eksploatacije i 6,00 KM/GJ za ugalj iz podzemne eksploatacije.

 

Više s weba

Izdvajamo

Zora Vidović danas na saslušanju u Tužilaštvu BiH

Poslanici NSRS su 10. decembra usvojili niz zaključaka u vezi sa prenosom nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na...

Možda vas zanima i ovo