Ponedjeljak, 14 lipnja, 2021

Anesteziolozi na KCUS-u zatražili raskid ugovora zbog “malina respiratora”!?

Nemojte propustiti

Novinarka Al Jazzera Balkans Arduana Pribinja objavila je kako najmanje 12 anesteziologa s Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu zatražilo prekid radnog odnosa.

Kako je pojasnila Pribinja, razlog su loši uvjeti rada, a zahtjev za raskid ugovora su zatražili putem ovlaštenog advokata, prenosi Avaz.ba.

Podsjećamo da su s KCUS-a potvrdili autentičnost jednog pisma anesteziologa KCUS-a, a u kojem su upozorili na poteškoće u radu s respiratorima. S KCUS-a su tvrdili da je riječ o internom pismu te da su “manje poteškoće lako rješive”.

Tužilaštvo Sarajevskog kantona pokrenulo istragu o tome umiru li teško oboljeli od koronavirusa i zbog toga što ih se priključuje na neprimjerene za tu namjenu respiratore iz Kine.

Foto: Screenshot

Ministar Vranić: Nažalost, 13 anesteziologa je dalo otkaze

“Nažalost, jutros sam to čuo i saznao, to je provjerena informacija. Nažalost, 13 anesteziologa, ili na sreću njihovu, je dalo otkaze u Kliničkom centru. U roku od sedam dana otkaznog roka oni će prestati da rade u KCUS-u. To nas je u Vladi KS i mene kao ministra zateklo. Međutim, dali smo čvrsta obećanja da niko neće ostati bez posla i da će svako nastaviti raditi svoj posao jer ne dozvoljavamo bilo kakvo ugrožavanje digniteta ili svojevrsni mobing koji je natjerao te anesteziologe da daju otkaz”, naveo je ministar u Vladi KS Haris Vranić.

“Naša obaveza KS je zadržati te iskusne ljekare u svom posjedu da ne bi otišli u neke druge centre ili u najgorem slučaju izvan granica BIH tako da ću na vjerovatno u narednom periodu tražiti od uvaženog premijera da zatraži hitnu sjednicu Vlade KS da vidimo kako ćemo odgovoriti na ovo što se desilo. To je stvarno iznenađujuća situacija. Opet se postavlja pitanje da li ćemo sada doći do konačnog odgovora na pitanje zašto se sve ovo dešava, da li je stvarno problem unutar KCUS-a za ovolikim odlaskom ljekara, a ovih 13 anesteziologa što dolaze je ogroman signal”, naveo je Vranić.

Pozvao je federalnog ministra zdravstva “da se probudi iz dubokog sna i da reaguje”, kako je kazao, “na ovo što se dešava u njegovoj nadležnosti jer je on saučesnik u ovome što se dešava”.

“Nemam drugog odgovara, nemalo sam iznenađen. Šta je natjeralo 13 anesteziologa da u jednom danu daju otkaz i rizikuju čitavu svoju karijeru? Vjerovatno će se neko od njih oglasiti”, naveo je Vranić.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo