Srijeda, 23 lipnja, 2021

Angela Merkel upoznata sa problemom djece iz Konjević – Polja

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Problem bošnajčke djece iz Konjević Polja, kojima je onemogućeno da pohađaju nastavu na maternjem jeziku, stigao je i do Njemačke. Bosanski akademski krug, sa sjedištem u Minhenu na čijem čelu je Bisera Suljić- Boškailo, upoznao je kacelarku Angelu Merkel sa problemom ove djece. Na odgovor Merkelove nisu dugo čekali.

Naime, Bisera Suljić- Boškailo pisala je 23. decembra prošle godine njemačkoj kancelarki Merkel o problemu sa kojim se suočavaju bošnjačka djeca u Konjević Polju. U najkraćem, opisala joj je kako se u ovom dijelu BiH, tačnije u RS, krše osnovna ljudska prava, ona zagarantovana Djetonskim mirovnih sporazumom. Djeci u ovom mjestu onemogućeno je da nastavu pohađaju na maternjem jeziku.

“Nama je jako žao da su djeca Konjević Polja tako dugo jednostavno napuštena, te smo pokušali dati mali doprinos tako što smo napisali kancelarki jedno pismo moleći je da nekako, preko svojih internacionalnih veza, nešto uradi, i to ne samo djeci iz Konjević Polja, nego i svoj djeci koja žele da uče na svom maternjem jeziku”, rekla je Suljić – Boškailo za TV1.

Odgovor je došao veoma brzo. Prije nekoliko dana preko Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Merkelova je odgovorila kako prate situaciju u BiH te da su vrlo dobro upoznati sa ovim problemom.

“OSCE je u intenzivnom kontaktu sa resorsnim ministarstvom u RS. Uvjereni smo da je, na osnovu razgovora koje smo imali sa predstavnicima Ambasade Njemačke u BiH, moguće doći do rješenja”, navodi se u pismu Merkelove.

“Shvatili smo da je to jedan mali doprinos, odnosno kako jedan mali glas ako je tako bolan može doći do tih velikih ljudi”, kazala je Suljić – Boškailo.

Iako Merkelova nije obećala poduzimanje konkretnih koraka, nije isključena ni mogućnost lobiranja na međunarodnom planu, ali svakako i značajniji angažman ambasadorice Njemačke u BiH da u saradnji sa OSCE-om radi na rješavanju ovog problema.

Očito je da problem djece iz Konjević Polja počeo prelaziti ne samo entitetske, nego i državne granice.

(TV1)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo