Subota, 4 prosinca, 2021

Angelina Eichhorst: Nema više vremena za daljnju retoriku podjela

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

-Ovo nisu obične riječi, one su itekako bitne. One nose puno odgovornosti i smatramo da je važno nastaviti na način koji je konstruktivan, u duhu iznalaženja rješenja – kazala je Eichhorst.

Nema više vremena za daljnju retoriku podjela, došlo je vrijeme za konstruktivno djelovanje i put naprijed koji će dovesti do deeskalacije stanja, poručila je danas Angelina Eichhorst, direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove.

Ona se obratila javnosti nakon dvodnevnih sastanaka nje i Matthewa Palmera, dužnosnika Ministarstva vanjskih poslova SAD-a zaduženog za izbornu reformu u BiH, s predstavnicima političkih stranaka posvećenih izmjenama izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine.

Istakla je da se razgovori nastavljaju.

– Ovdje smo s ciljem iznalaženja načina kako izaći iz političke krize, a bavimo se i izuzetno kompleksnim pitanjem nužnih izmjena izbornog zakona i Ustava. Sve su ovo zahtjevne zadaće – dodala je.

Kazala je da su svjesni svega što je pred njima, da imaju jasne smjernice, te veliku odgovornost i „žurnost potrebe djelovanja“.

-Sastali smo se sa brojnim liderima, političkim subjektima, predstavnicima opozicije, ekspertima, građanima, apelantima koji su dobili presude u predmetima pred evropskim sudom za ljudska prava. Cijeli niz drugih sastanaka smo imali. Pokušavali smo pronaći načine kako objediniti neke ideje, prijedloge, sugestije, staviti na sto okvir oko kojeg bi mogli započeti pregovore. Radimo korak po korak – naglasila je Eichhorst.

Kazala je da je istrajna podrška Evropske unije perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene, cjelovite zemlje.

-Ovo nisu obične riječi, one su itekako bitne. One nose puno odgovornosti i smatramo da je važno nastaviti na način koji je konstruktivan, u duhu iznalaženja rješenja – dodala je.

Eichhorst je kazala i da je puno pitanja koja se trebaju rješavati.

Rekla je da je ohrabrena izjavama sagovornika i onim što su vidjeli dosad i uspjeli da urade.

Istakla je da je nužno raditi na jačanju institucija kojima građani mogu vjerovati i u RS, i FBiH i na nivou BiH.

Na pitanje koja je crvena linija za sankcije, Eichhorst je istakla da rade na procesu gdje bi se mirnim sredstvima došlo do rješenja, kroz dijalog.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo