Ponedjeljak, 19 travnja, 2021

Angelina Jolie odstranila obje dojke zbog straha od raka

Nemojte propustiti

Hollywoodska glumica Angelina Jolie se podvrgnula dvostrukoj mastektomiji kako bi smanjila rizik da dobije rak dojke.

angelina-jolieTridesetsedmogodišnja majka šestero djece objasnila je da se odlučila na taj zahvat jer su joj ljekari rekli kako imao 87 posto rizika da dobije rak dojke i 50 posto da oboli od raka jajnika.

“Odlučila sam biti proaktivna i minimizirati rizik koliko god mogu”, napisala je Jolie u članku “My Medical Choice”.

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

Proces je započeo u februaru i završen je krajem aprila. Glumica je dodala kako se njena majka borila s rakom skoro deceniju i umrla u 56. godini.

Jolie je izrazila bojazan da je loš gen BRCA1, koji povećava rizik za dobijanje raka dojke ili jajnika, a koji ona nosi, prenijela i na svoju djecu.

“Onog trenutka kada sam shvatila da je to moja stvarnost odlučila sam otići na operaciju i uraditi dvostruku mastektomiju”, kaže glumica.

Rizik za dobijanje raka sada je sa 87 posto smanjila na pet posto. U cijelom procesu imala je veliku podršku muža Brada Pitta.

“Osjećam se snažnije jer sam donijela odluku koja ne umanjuje moju ženstvenost. Nadam se da će ovo pomoći svakoj ženi koja čita da shvati da imamo izbora. Želim ohrabriti svaku ženu, posebno one koje imaju porodičnu historiju raka jajnika ili dojki, da tragaju za informacijama i medicinskim ekspertima koji vam mogu pomoći kroz ovaj dio života, kao i da formirate svoje odluke”, napisala je Jolie koja ima troje biološke i troje usvojene djece.

(Klix)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

IGK poručio Miloradu Dodiku:’Radiš uzaludan posao! Nećemo šutjeti sve dok se BiH ne oslobodi takvih kao što si ti’

Ne postoji nijedan fenomen svijesti kroz koji se bolje oslikava bosanskohercegovačka prošlost, sadašnjost i budućnost, nego što je to...

Možda vas zanima i ovo