Četvrtak, 6 svibnja, 2021

Annan ponovo ide u Siriju

Nemojte propustiti

Specijalni izaslanik Ujedinjenin nacija (UN) i Arapske lige Kofi Annan doputovao je u nedjelju u Damask, gdje će razgovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom, saopćio je Annanov portparol.

Foto: Kofi Annan

Ovo je Annanova treća posjeta Siriji od izbijanja sukoba u toj zemlji, koju je posljednji put posjetio 29. maja.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova ranije je saopćilo da će Annan u Damask doputovati u ponedjeljak, 9.jula.

Annanova posjeta uslijedila je dan pošto je on, u intervjuu za francuski list Le Monde, rekao da su napori da se pronađe političko rješenje u Siriji za sada propali.

Humanitarni radnici tvrde da je u sukobima poginulo više od 16.500 osoba od kada su u martu 2011. demonstranti prvi put izašli na ulice i tražili političke reforme.

Annanov mirovni plan poziva na prekid nasilja, slobodno kretanje novinara i humanitarne pomoći, kao i na pokretanje sveobuhvatnog političkog procesa u Siriji.

UN poslale su u tu zemlju 300 posmatrača, ali je njihova misija sredinom juna suspendovana, kada je njen šef general major Robert Mood procijenio da su uslovi na terenu previše opasni za njegov tim.

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

U RS-u zabrinuti zbog dolaska američke vojne mašinerije u BiH: Dodik je rekao da neće biti NATO vježbi, neka to ispuni

Demokratski narodni savez poziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da ispuni svoje predizborno obećanje i povuče svoju saglasnost na...

Možda vas zanima i ovo