Petak, 30 srpnja, 2021

Apel bh. državljanke iz Italije: BiH sebi ovakvu krizu ne smije dozvoliti

Nemojte propustiti

– Nisam vjerovala u to. Bilo je u početku gripa i mislila sam da ćemo to prevazići. Ja sam frizerka, i radim sa ljudima, i jednog dana sam shvatila da smo u velikom problemu.

Aida Kamber, bh. državljanka koja živi i radi u Medei u Italiji, u blizini granice sa Slovenijom, u Novom danu na N1 govorila je o situaciji  u ovoj državi i uputila je apel građanima Bosne i Hercegovine da pandemiju koronavirusa shvate krajnje ozbiljno.

– Naravno da me je strah, ja sam u samoizolaciji. Problem koji se dešava u Italiji da polovina stanovništva je napolju, ponašaju se neodgovorno, a mi ostali se stavljamo u samoizolaciju da bi zaštitili druge. Imamo i strah da se prave selekcije u bolnicama. Ovdje u Italiji zdravstvo je na visokom nivou, a oni sada imaju velike probleme, nedostaje ljekara i medicinskih sredstava. Zbog toga ovo što se dešava u Italiji mi sebi ne smijemo dozvoliti.

Da li ste očekivali da će se ovako proširiti zaraza virusom korone u Italiji?

– Nisam vjerovala u to. Bilo je u početku gripa i mislila sam da ćemo to prevazići. Ja sam frizerka, i radim sa ljudima, i jednog dana sam shvatila da smo u velikom problemu.

Kakve su smjernice iz konzulata, kada je riječ o državljanima BiH trenutno nastanjenim u Italiji?

– Nažalost, kao što država ne vodi brigu o ljudima u BiH, također, ne vodi se briga ni o ljudima koji su vani. Meni je žao što Bosanci i Hercegovci ne shvataju da se moraju ujediniti, kao i kad je počeo rat i da se samoizoluju. Problem kod građana je kako opstati bez plata. Sretna sam što živim u Italiji koja brine o stanovnicima svih rasa. Oni su napravili jednu državnu kasu iz koje građani dobijaju 60 posto plate. Zaustavili su plaćanje kredita, režija, poreza – bukvalno su zaustavili život. Ne smije se desiti da oboli 60 miliona Italija. Ko će da ih liječi? Nas u BiH je jako malo i ako želite da nestanemo onda nemojte ništa da radite.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Od ovog vikenda nova pravila za ulazak u Njemačku?

"Pojačanim putovanjem rizikuje se da se taj trend preokrene”, navodi se u dokumentu Ministarstva. Svi putnici koji dolaze u Njemačku...

Možda vas zanima i ovo