Subota, 18 rujna, 2021

Apel iz Opće bolnice: Prepuni smo Covid pacijenata, treba nam dodatno osoblje i pomoć

Nemojte propustiti

Jučer i danas naglo se povećao priliv Covid pacijenata u Opću bolnicu “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu. U ovoj zdravstvenoj ustanovi prijemno trijažna ambulanta je prepuna kao i Covid odjel gdje je počelo smještanje pacijenata u hodnik.

Iz Opće bolnice upućuju apel građanima da najozbiljnije shvate novonastalu situaciju i da se strogo pridržavaju preporučenih epidemioloških mjera. Od nadležnih traže da se hitno ispune raniji zahtjevi koje je uputio resornom ministarstvu Krizni štab Opće bolnice vezano za prijem osoblja i nabavku opreme za potrebe četvrtog vala pandemije.

Također, traže da se ispoštuje već postignuti dogovor sa sastanka Kriznog štaba Kantona Sarajevo i čelnih ljudi zdravstvenih ustanova o hitnom otvaranju centralnog prijemno trijažnog punkta kako bi medicinsko osoblje moglo
pomoći onim pacijentima koji su za bolničko liječenje, a izbjegao bi se nepotreban pritisak na bolnicu.

Ekipa Patrije danas je obišla i Covid centar Saraj Polje gdje je bio veći broj pacijenata s obzirom da pacijenti iz pet opština koriste ovaj Covid centar. Satima se čeka na pregled i laboratorijske pretrage. Ukoliko na telefon i dobijete nekog od medicinskog osoblja na većinu postavljenih pitanja nismo dobili odgovor već su nas upućivali na ljekare porodične medicine.

Tako oni pacijenti koji imaju Covid, a članovi porodice nemaju nikakve simptome i još su vakcinisani jednom ili s obje doze ne znaju da li su dužni svi članovi domaćinstva biti u izolaciji.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS Aida Pilav kazala je da u tom slučaju i članovi domaćinstva ostaju u izolaciji sedam dana prateći eventualno pojavu simptoma, ali da će jasna instrukcija doktorima biti izdata u ponedjeljak kako bi znali kako postupiti u ovakvim slučajevima.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Novi sukob u manjem bh. entitetu: Željka Cvijanović osula paljbu po Stanivukoviću, nije dugo čekala na odgovor

"Govoreći o meni na ovaj način, govori uglavnom o sebi, ali i vrijeđa izbor više od 50.000 Banjalučana", poručio...

Možda vas zanima i ovo