Subota, 16 listopada, 2021

Apel za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine

Nemojte propustiti

Neretva
Neretva

Banjalučki Centar za životnu sredinu i međunarodna organizacija International Rivers pozvali su na zaštitu visoko vrijednih rijeka u Bosni i Hercegovini.

U pobodu Svjetskog dana voda, iz ovog centra navode da je Bosna i Hercegovina zemlja kvalifikovana kao jedna od najbogatijih u Evropi, pa čak i u svijetu, po svojim vodenim resursima.

– Svjetski institut za resurse je 2013. godine objavio istraživanje s rangiranjem riječnih slivova, vrjednujući Bosnu i Hercegovinu kao zemlju s veoma bogatim i izdašnim rijekama, što će biti od presudnog značaja u budućnosti. Međutim, upravljanje vodama u BiH je na veoma lošem nivou i većina vodenih tijela se suočavaju sa zagađenjem, nezakonitim nasipima i obaloutvrdama, planovima za hidroelektrane i drugim problemima – stoji u saopćenju Centra za životnu sredinu.

Jedna od dugoročno najvećih prijetnji dolazi od planova za izgradnju novih hidroelektrana, što upravo pokazuje nedostatak dogotrajnih, održivih i strateških pristupa prema zaštiti i mudrom korištenju rijeka.

– Žurba za neodrživim ekonomskim profitom je jasna iz mnogobrojnih i iracionalnih planova za hidroenergetske projekte, čak i u zaštićenim područjima, kao što je slučaj s planiram hidroelektranama na rijekama Sutjeska i Hrčavka u Nacionalnom parku Sutjeska – izjavila je Nataša Crnković, predsjednica Centra za životnu sredinu.

Ona je dodala da je voda neophodan resurs, koji moramo sačuvati potomcima, kako zbog pitke vode, tako i zbog njene važnosti za poljoprivredu, industriju, turizam i uostalom bilo kakve ljudske aktivnosti.

– Razvoj ne smije da podrazumijeva uništavanje najvrijednijih rijeka u BiH kao što su Sana, Una, Vrbas, Neretva i druge manje, ali dobro očuvane rijeke – navela je Crnković.

– Računanje svih troškova koje hidroelektrane imaju, od socijalnih, ekoloških, klimatskih do ekonomskih može ilustrativno pokazati da hidroelektrane nisu najjeftinija energetska opcija. Dugoročni pristupi u planiranju upravljanja vodnim resursima i energijom, kao što su planiranje integralnih resursa i upravljanjena vodotocima, su sigurno u najboljem interesu za Bosnu i Hercegovinu – rekao je Zachary Hurwitz iz International Rivers.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo