Subota, 16 listopada, 2021

APOKALIPTIČNE SCENE IZ CRNE GORE: Ogromno klizište nosi cestu kod Budve, iz zemlje se čuje huk…

Nemojte propustiti

kliziste-cesta-4

Apokaliptične slike snimljene su na cesti Cetinje-Budva. Nakon klizanja i pucanja jednog dijela Jadranske magistrale, na potezu između naselja Markovići i Stanišići, pukotine postaju sve dublje i šire. Čak je i pješački dio nesiguran.

Ovakvu situaciju je uslovilo klizište koje se aktiviralo na prostoru ispod naselja Lapčići, pa je na pravcu do Jadranske magistrale napravio i dodatnu štetu. Čak je i jedna kuća uništena u klizištu u mjestu Markovići.

Zbog pucanja kolovoza i klizišta od subote je obustavljen saobraćaj na putu Cetinje-Budva. Brdo iznad mjesta Markovići potpuno je krenulo da se odronjava, a klizište je zahvatilo pojas u prečniku od kilometra, tako da je magistralni put u nedjelju bukvalno skliznuo pet metara niže sa prethodne trase.

Klizište je zatrpalo i stari Cetinjski put pa je ovaj dio Budve ostavio bez konekcije, između sela Stanišići, Lapčiči, Brajići i Pobori. Klizište je još uvijek aktivno.

Pukotine su se još produbile pa su na pojedinim mjestima i pet metara duboke, pa najavljena sanacija kada teren ne miruje još nije moguća.

Osim kuće Milivoja Markovića, koja je uništena prekjuče u klizištu, sada su ugrožene još dvije.

31d6623a87c7f6504db7b3777844bf1e

Pripadnici budvanske Službe zaštite i spasavanja obišli su kompeltan teren i iznad i ispod magistralnog puta, i šumski pojas je skoro u potpunosti zahvaćen klizištem. Načelnik Službe zaštite i spasavanja Zdravko Šljukić rekao je da je klizište i dalje aktivno i da je put još više urušen.

“Magistrala je potpuno krenula prema jugu i te rupe već su dubine od pet metara. Teško je krenuti u bilo kakvo saniranje magistrale jer je taj odron potpuno nestabilan i on se iz sata u sat razlikuje, pa zasad niko ne zna kako će se stanje odvijati“, kazao je Šljukić.

kliziste-cesta-1

On je, kako prenosi beogradski Blic, rekao da i dalje “postoje pomjeranja na tlu, jer se, dok se krećete kroz šumu, čuje huk, koji nedovosmisleno ukazuju da su se formiraju pukotine u zemlji. Svi oni koji su bili na terenu mogu znaju o čemu govorim, jer ti zvuci kojima odjekuje prostor, izazivaju nelagodu.”

Predsjednik opštine Budva Lazar Rađenović kazao je juče da Direkacija za saobraćaj intenzivno radi na saniranju problema, te da su angažovali inženjere, geologe da utvrde na koj način je moguće pristupiti hitnoj sanaciji ovog dijela saobraćajnice.

To će, naglasio je Rađenović, sigurno potrajati.

Na putu Budva-Cetinje, u mjestu Lapčići, trenutno je obustavljen saobraćaj za sve kategorije vozila zbog mogućih klizišta.

U mjestu Markovići, na putu Budva-Cetinje, obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila zbog klizišta. Vozači mogu da koriste alternativne puteve Cetinje-Njeguši-Kotor i put koji vodi kroz tunel Sozina.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo