Subota, 15 svibnja, 2021

“Apple” optužen za utaju više milijardi dolara

Nemojte propustiti

Tehnološki gigant “Apple” koristi sumnjivu mrežu ofšor kompanija za utaju poreza u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

apple_zgrada_594764452Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sjedištem u Irskoj, koje nigdje nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije “izmišljene i nevidljive”.

Članovi komisije smatraju da “Apple”, zahvaljujući ovoj šemi, plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostrantsvu, piše “Gurdian”.

Direktor “Applea” Tim Cook odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

Jedna od “Appleovih” filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u periodu od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 posto, piše list.

“`Apple` je tražio `Sveti gral` za izbjegavanje plaćanja poreza. Kreirao je kompanije u inostaranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu šemu i `Appleovu` taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit”, izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.

Njegov kolega – republikanac John McCain rekao je da su članovi komisije bili bijesni kada su saznali da “Apple” ponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan posto i da “nikada nisu vidjeli tako nešto”.

Levin je rekao da će se posljedice osjetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primjenjuje sopstveni poreski zakon i da sa “Appleom” ima dogovor o poreskoj stopi od dva posto, umjesto 12 posto, koliki je porez u ovoj zemlji.

“Apple” je demantovao optužbe i podsjetio da je ova kompanija kreirala 600.000 radnih mjesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da “Apple” u Irskoj zapošljava samo 4.000 ljudi.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Vojne trupe s različitih strana krstare BiH, Dodiku će trebati više od 30.000 vojnika ‘partije’ kako bi blokirao Amerikance da ne dođu do Manjače...

Iako je Manjača od Trebinja udaljena oko 400 kilometara, trupe NATO-a krstare cijelom zemljom, pa su jutros i na...

Možda vas zanima i ovo