Četvrtak, 11 kolovoza, 2022

Studentica generacije tvrdi ne može biti primljena za asistenta na FPN u Sarajevu jer živi na području entiteta RS: Oglasio se dekan Sead Turčalo

Nemojte propustiti

– Išla sam pješice do Hrasnice nekih 40 minuta, čekala autobus za Ilidžu, pa tramvajem se vozila na Skenderiju. Istim putem i nazad. Više sam bila gladna i žedna, nego sita. 

Student generacije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jovana Suslovski prijavila se na konkursu za asistenta na ovom fakultetu, ali je njena prijava odbijena jer živi u Republici Srpskoj.

Davne 2017. godine je magistrirala na Univerzitetu u Sarajevu, na Fakultetu političkih nauka. Dvije godine prije toga, diplomirala je i nosilac je srebrne značke, piše Srpskainfo.

– Bila sam student generacije, ne najbolja na svom odsjeku, nego na svim. Bila bih još bolja da me na tom putu nisu obeshrabrivala povremena razočarenja. Nije bilo lako putovati svaki dan iz Grlice do Skenderije. Išla sam pješice do Hrasnice nekih 40 minuta, čekala autobus za Ilidžu, pa tramvajem se vozila na Skenderiju. Istim putem i nazad. Više sam bila gladna i žedna, nego sita. U to vrijeme zaposlen mi je bio samo jedan roditelj, a trebalo je finansirati mene i brata (studenta medicinskog fakulteta) – ovako svoju priču počinje Jovana koja je sve to objavila i na svoj Facebook profil.

Kaže da je nerijetko dolazila mokra na fakultet, poslije kiše i snijega, jer autobuske linije su češće bile neredovne, nego redovne.

– Srećom, danas to više nije slučaj. Uprkos tome, davala sam sve od sebe da budem redovna na predavanjima, da budem što bolja, da kad završim fakultet mogu pomoći svojim roditeljima koji su se toliko žrtvovali za nas. Na master studijama sam radila honorarno čak dva posla, te predstavljala ovu državu na svjetskom izboru ljepote u Kini i ostvarila zapažen rezultat. Opet, bila sam najbolja – istakla je Suslovski.

Ističe da nije redovno spavala, niti jela, ali je bila najbolja na gotovo svakom ispitu. Učila je, kaže, noću, ako nije mogla danju.

– Sigurna sam da moje brojne kolege i profesori mogu posvjedočiti isto. Od kada sam završila fakultet, šanse za zaposlenje nije bilo. Bezbroj namještenih konkursa, odbijenica, nepravde o kojoj sam godinama šutila. Umjesto mene primani su ljudi kojima sam davala instrukcije, koji su jedva završavali privatne fakultete, koji su godinama u brojnim političkim partijama, kojima rodbinske veze obezbjeđuju sve u životu. Mjesta za studenta generacije nije bilo – priča Jovana.

Vjerovatno bi ćutala i dalje, da je situacija od juče nije posebno pogodila. Svi koji je poznaju, znaju da joj je san raditi na fakultetu, te upisati doktorske studije.

– Maštala sam o danu kada će konkurs biti objavljen i kada ću moći aplicirati na mjesto asistenta na matičnom odsjeku. Vjerovala sam da je to trenutak kojeg trebam čekati i posao koji će obezbijediti egzistenciju mojoj djeci. Kada su mi govorili da napustim ovu državu sa svojim kćerkama govorila sam da ne želim, da imam želju i volju da nastavim svoju karijeru na mjestu gdje znaju koliko vrijedim i mogu i gdje se neću morati nikome dokazivati. Vjerovala sam da me to mjesto čeka. Danas mi je moje pravo oduzeto i moja želja je uništena. Možda, čak, ne bih ni bila primjena na navedenu poziciju, ali moje pravo da pokušam nepravedno mi je oduzeto. Kada sam se upisivala na fakultet, studentima iz Republike Srpske nije bilo zabranjeno da studiraju u Federaciji Bosne i Hercegovine. Danas je, ipak, studentima iz Republike Srpske zabranjeno da apliciraju na konkurs – napisala je Suslovski na Facebook.

Državi BiH poručuje da mrzi što se u njoj rodila gdje se nada da će svaka suza koju je ona prolila, a i svaki građanin kojem su uskraćena osnovna ljudska prava stići one na vlasti koji su sve ovo skrojili.

– Pozdravljam vas sa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, a uskoro, nadam se, iz neke druge države – poručila je Jovana.

Turčalo: Netačno je da studenti iz RS ne mogu postati asistenti u Sarajevu

Navode Jovane Suslovski demantovao je dekan FPN prof.dr. Sead Turčalo i pojasnio da je konkurs na koji se poziva Suslovski objavio Univerzitet u Sarajevu za prije asistenata i viših stručnih saradnika na više fakulteta. No, suština je da se konkurs realizuje putem programa zapošljavanja Federalnog zavoda za zapošljavanje uz uslov da aplikanti budu na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH.

“U suštini, ne može niko aplicirati ko nije na evidenciji nezaposlenih na biroima u FBiH. Ovdje se ne radi o bilo kakvoj vrsti diskriminacije u režiji Univerziteta u Sarajevu ili Fakulteta političkih nauka UNSA kako se interpretira s obzirom na to da neki mediji prenose FB status kao vijest bez bilo kakvog konteksta, nego o propisima Federalnog zavoda za zapošljavanje koje predviđa ova vrsta zapošljavanja”, rekao je za Slobodnu Bosnu dekan FPN-a Sead Turčalo.

Na pitanje novinara mogu li studenti generacije koji ne žive u FBiH raditi na FPN-u i kako:

“Kada Univerzitet i bilo koji fakultet pri UNSA raspisuju konkurse izvan ovakvih programa Federalnog zavoda za zapošljavanje onda na njega može konkurisati svaki bh. državljanin koji ispunjava akademske uvjete koje propisuje Zakon o visokom obrazovanju Kantona Sarajevo. Kada se radi o programima zapošljavanja Kantonalnog zavoda onda aplikanti onda aplikanti moraju biti na evidenciji Zavoda u Kantonu Sarajevo, kao što je i u slučaju sa Federalnim zavodom za zapošljavanje”, objasnio je Turčalo za SB.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Općina u Sarajevu uklonila električne romobile s javnih površina koji se koriste bez odobrenja: Ovo su kazne

Uklonjen je 31 romobil sa 22 lokacije do podnevnih sati, a bit će uklonjeni i svi drugi koji se...

Možda vas zanima i ovo