Petak, 9 prosinca, 2022

Apsurdno: Aktivisti Akcije Građana odgovarat će jer su uklonili nelegalno postavljene izborne plakate!?

Nemojte propustiti

U ponedeljak (11.02.) sa početkom u 9 sati u ulici Šenoina broj 5/I održati će se usmeni pretres aktivista udruženja Akcija Građana (AG). Leila Šeper i Darijan Bilić terete se za prekrašaj iz člana 8. Stav 3. tačke g. zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, jer su dana 29.09.2012. godine na Vilsonovom šetalištu vršili neovlašteno uklanjanje, cijepanje i oštećenje javno istaknutih izbornih oglasa – navodi se u priopćenju Akcije Građana. U sopćenju AG još stoji:

propisno-mjesto-za-odlaganje-plakata

Razgovor sa načelnikom

– Navedeni “incident” prijavljen je od strane gospode Nedžada Koldže (načelnika opštine Novo Sarajevo) i Arifa Džaferagića, nadležnom službenom licu – koje je postupilo u skladu sa propisima. Naime, AG je u septembru prošle godine provodila

GLEDAMO VAS  – kampanju mapiranja nelegalno postavljenih predizbornih plakata radi podnošenja prijava nadležnim inspekcijama. Sudeći prema našim iskustvima prethodnih godina, opštinske komunalne inspekcije se nerijetko (u odgovorima na naše dopise) ograđuju od odgovornosti i tako dodatno komplikuju već komplikovane procedure prijavljivanja i “lociranja” nadležnih.

Nakon izbora 2010. godine naplaćeno je 8.000 KM na ime kazni za postavljanje predizbornih plakata na za to nepredviđena mjesta, ali moramo konstatovati da se to realizovalo nakon birokratskog rolerkostera i pisanja velikog broja dopisa.

Procedura prijave nelegalno postavljenih plakata mora biti jednostavnija, a nadležne inspekcije efikasnije u obavljanju poslova za koje primaju platu.
Ukoliko uzmemo u obzir komplikovanu proceduru podnošenja prijave i “lociranja” nadležnih inspekcija, a s druge strane građanska odgovornost se posmatra kao potencijalno kršenje javnog reda i mira, s punim pravom i pod punom moralnom odgovornošću se pitamo: “Čiji je NAŠ grad?”.

Pitamo se i: Zašto bi bilo prihvatljivo postavljati plakate na nedozvoljena mjesta, a neprihvatljivo skidati iste? Zašto i do kada će građani/ke svih opština u ovoj zemlji biti u (ne)milosti nužnog zla koje izaberu? Koliko košta naš aktivizam i da li mu postoji alternativa, ukoliko želimo društvo prilagođeno građanima/kama?

prije-akcije
Prije akcije

Koristimo ovu prliku da još jednom upozorimo javnost na zloupotrebu institucija sistema i pojma javni interes. Zelene površine, javni prostori i sva druga imovina grada su u biti javno dobro koje se treba i mora koristi u javnom intersu, a ne u interesu određenih grupa, pojedinaca ili stranaka. Samim tim i nadležne institucije poput inspekcija trebale bi bolje da rade svoj posao tako do ovog (ili sličnog) slučaja ne bi ni došlo. Napominjemo i da smo zatečeni/e činjenicom da osoba koja je učinila toliko dobrog u opštini Novo Sarajevo i koja tokom dana ima toliko obaveza i poslova, te koja je glavni operativac u jednoj jedinici lokalne samouprave (Opština Novo Sarajevo), koja servisira mnoge potrebe građanki i građana, ima vremena da podiže tužbu koja, opet, po našem mišljenju nije utemeljena.

Uz napomenu da ne podržavamo kršenje zakona bilo koje političke stranke u BiH, želimo istaći da su plakati uklonjeni sa mjesta koje nije predviđeno (po zakonu) za takve aktivnosti, a naknadno su odloženi na propisno mjesto – u kantu za smeće! Bez obzira na ishod, znamo da je uklanjanje ovih plakata bila naša građanska dužnost!

poslije-akcije
Poslije akcije

Solidarno do novih izbora,

Akcija Građana

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta ulazak Hrvatske u Šengen donosi za državljane BiH

Kao najveći izazov ulaskom u šengensku zonu u Zagrebu se ističe borba s ilegalnim migracijama, posebno kada je riječ...

Možda vas zanima i ovo