Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Arnautović: Kazne za trgovinu biračkim odborima snosit će i političke stranke

Nemojte propustiti

U biračkim odborima će biti uveden red – svaki politički subjekt treba biti predstavljen, kaže Arnautović.

Predsjednik CIK-a Suad Arnautović mišljenja je da je visoki predstavnik Christian Schmidt malo zakasnio sa nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH, te da ostaje žal što to nije uradio Parlament BiH.

Novina je da su povećane sankcije, kaže Arnautović i upozorava kako ovakvo ponašanje političkih subjekata pokazuje javašluk i odnos prema pravnoj državi: “Ako je nešto zabranjeno, onda je zabranjeno”. Predsjednik CIK-a BiH navodi slučaj u kojem je oglas plaćen 5 dolara – a kazna je bila 1.000 maraka.

Govoreći o zvaničnicima koji su na vlasti i koji imaju na raspolaganju budžetski novac za predizbornu kampanju, Arnautović je istakao kako sad moraju imati podatak koliko je imenovanih funkcionera pod 24-satnom zaštitom. Stručna služba će pribaviti podatke o tome – mora se znati ide li na državni posao ili stranački skup.

U biračkim odborima će biti uveden red – svaki politički subjekt treba biti predstavljen, kaže Arnautović.

“Ali – ne možete biti predstavljeni duplo, i kao član stranke i kao član koalicije. Ovim izmjenama Izbornog zakona definirano je lažno predstavljanje. Schmidt traži da se taj pojam istraži, da se ne može desiti da stranka sa članovima odbora prodaje mjesto drugoj stranci”. Arnautović pojašnjava da će stranka morati imati u tom mjestu općinski odbor ili kandidatsku listu.

Kad je o kažnjavanju riječ, Arnautović kao novinu ističe da će u slučaju kršenja zakona biti kažnjen i član biračkog odbora i politički subjekt koji ga je predložio.

Arnautović naglašava kako su Schmitovom odlukom sada definirani govor mržnje, zloupotreba javnih resursa i lažno predstavljanje.

Predsjednik CIK-a BiH Suad Arnautović je uputio i apel – izborna kampanja podrazumijeva upoznavanje birača sa programom i kandidatima, a ne navođenje na upotrebu sile, javlja FTV.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo