Subota, 27 studenoga, 2021

Arsen i živa u zemljištu nakon poplava: Slijede nova ispitivanja tla

Nemojte propustiti

Foto: Oslobodjenje
Foto: Oslobodjenje

Federalni zavod za agropedologiju izvršio je preliminarno istraživanje tla poplavljenih područja u FBiH, osim dijela Posavskog kantona gdje stručnjaci nisu mogli uzeti uzorke zemljišta zbog vode koja se još nije u potpunosti povukla.

Kako je za Oslobođenje kazao Ejup Trako, pomoćnik direktora Federalnog zavoda za agropedologiju, istraživanja su provedena na mikrolokacijama poplavljenih područja, na kojima je utvrđeno prisustvo viška nikla, hroma, kobalta…

– Na mikrolokalitetu na području Ljubatovića, u općini Maglaj, ima viška žive, u području Orahovice u općini Žepče ima viška arsena, području Kiseljaka kod Gromiljaka također ima viška arsena, a područje Jajca u samom gradu uz rijeku Riku zagađeno je živom. To su sve mikrolokaliteti koje smo istražili i sada smo u fazi ponovnog, detaljnijeg istraživanja kako horizontalnog, tako i vertikalnog, da se tačno utvrdi prostiranje eventualnog onečišćenja ovim teškim metalima. Dakle, ne govorimo o širem području zagađenja. Isključivo govorimo o mikrolokalitetima, naglasio je Trako.

Dodao je da se dopušta ograničena sjetva usjeva na ovim lokacijama, odnosno samo kultura koje manje usvajaju teške metale.

– Ima određenih kultura koje više usvajaju teške metale i obično te kulture zabranjujemo da se uzgajaju na tom području; to su salata, mrkva, špinat, krompir i kupus. Ono što preporučujemo da se uzgaja na tom području su paradajz, paprika, grah, grašak, patlidžan, dinja, koštičavo voće, kukuruz za zrno. Te kulture u suštini manje usvajaju teške metale, kazao je Trako.

Upitan koji vremenski period je potreban za “ozdravljenje” zemljišta, Trako je kazao:

– Mislim da je sasvim dovoljna jedna vegetacija da biljke izvuku iz zemljišta ove elemente koji su višak, da bi se već naredne godine moglo reći da je čišćenje izvršeno, odnosno da je izvršena dekontaminacija. To je mjera dekontaminacije – tzv. fitoremedijacija – izvlačenje teških metala biljkama iz zemljišta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo