Subota, 16 listopada, 2021

Art kino Kriterion: Prvi kung-fu film snimljen u BiH – VIDEO

Nemojte propustiti

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

U art kinu Kriterion 10. i 11. marta bit će održane specijalne projekcije Gorčina osvete, prvog kung-fu filma snimljenog u Bosni i Hercegovini.

Film Gorčina osvete inspiriran je legendarnim likom i majstorom borilačkih vještina Bruce Leejem, te predstavlja doprinos nedavnoj 40. godišnjici smrti te ikone.

Premijerno je prikazan 19. decembra u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra Tuzla, a sada ga prvi put može pogledati publika u Sarajevu.

Film je rađen pod rediteljskom palicom Damira Pirića uz koprodukciju Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Prve reakcije ekipe koja je realizirala niskobudžetnu produkciju nadmašile su sva očekivanja. Glumačku ekipu najvećim dijelom čine članovi Kung Fu Wu Shu Centra za obuku u BiH.

Ostatak ekipe filma čini 80 ljudi, a snimanje s pauzama trajalo je ukupno tri godine.

Ulaz na projekcije je besplatan.

Filmski program u Kriterionu za ovu sedmicu bit će nastavljen 12. i 13. marta kada će, u saradnji s jednim od najpoznatijih smotri kratkog filma na svijetu Oberhausen Film Festivalom, Kriterion predstaviti selekciju najboljih filmova s prošlogodišnjeg 59. izdanja festivala.

Festival u Oberhausenu najdugovječniji je festival kratkog filma na svijetu pokrenut 1954. godine, a ove će godine obilježiti 60. rođendan.
Na ovom festivalu su se, s kratkim filmovima, predstavili i neki od današnjih poznatih režisera poput Wima Wendersa, Wernera Herzoga, Romana Polanskog, Alaina Resnaisa, Georga Lucasa i drugih.

U sklopu programa bit će prikazano deset kratkih filmova iz međunarodne i Artist Film & Video selekcije.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, saopćeno je iz Kriteriona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vasković “masakrirao” Dodika: Gori si od svake pandemije, najveće si prokletstvo srpskog naroda u posljednjih 100 godina

- Ti si najveći neprijatelj Srba; Neprijatelj No 1! Gori od svakog srpskog neprijatelja u zadnjih 100 godina. Ti...

Možda vas zanima i ovo