Asfaltirali drveće: Potez šokirao mještane i struku, reagovao i predsjednik općine | | Bh-index

Asfaltirali drveće: Potez šokirao mještane i struku, reagovao i predsjednik općine

Region    Datum: 16.08.2019.    
Autor: BBC

Foto: FacebookSRBIJA – Predsjednik općine Milan Đokić, koji je najavio da će ova ulica nakon rekonstrukcije izgledati kao “mala Švicarska”, na Facebooku je zahvaljivao građanima na kritikama, ali ih je nazvao i “tragačima za manama”.

Fotografije nasutog svježeg asfalta oko drveća u Knjaževcu u Srbiji, objavljene na Facebooku, razbjesnile su mnoge, ali je bilo i pohvala za rekonstrukciju ulice. U polemiku u Facebook komentarima uključio se i predsjednik općine.

Autor fotografija Dragan Milutinović za BBC na srpskom jeziku je rekao da ne razumije zašto je neko odlučio da asfaltira prostor na kome se nekada nalazila trava.

– Ako već asfaltiraju prostor oko drveća, ispravan način je da se oko njih prvo naprave takozvane “sokle”, ograda koja omeđava prostor oko drveta i ostavi razmak, dovoljan da drvo raste i prima vlagu, pa se potom asfaltira do njih. Navodno im je lakše da kasnije isijeku asfalt oko drveta – kaže.

Diplomirani inženjer preduzeća koje je planiralo rekonstrukciju Ljubiša Mihajlović je rekao “da je, jednostavno, tehnologija takva”, te da se radi o standardnoj proceduri. Dan nakon objavljivanja fotografija na Facebooku, međutim, asfalt oko drveća je isječen i uklonjen, piše BBC.

– Na ovom prostoru predviđeno je parkiranje do samog drveta. Radi se o sistemu raster elemenata, što znači da se postavljaju betonski fabrikovani elementi u ovaj prosečeni deo. To omogućava da se točkom dođe do drveta, stablo može da se zaliva i ni na koji način se ne ugrožava i ne oštećuje – rekao je Mihajlović.

Naglašava da se na takav način “uvijek radilo”.

Međutim, Mihajlovićev kolega, građevinski inženjer Danijel Dašić iz Niša, ne misli tako.

– Postali smo šampioni – sve što je nenormalno u mnogim drugim zemljama kod nas je postalo normalno – rekao je on.

Čak i to što je asfalt uklonjen dan nakon nasipanja može da bude pogubno po drveće, objašnjava Dašić.

-Asfalt se nanosi na temperaturi od 180 stepeni i može da ošteti drvo. To jeste normalna procedura, ali ne kod alfaltiranja drveća. Drveće se nikada i nigdje ne asfaltira – dodao je on.

On je naveo da je praksa da se prilikom asfaltiranja oko drveća ostavlja prostor od pola metra do metra, ogradi se ivičnjacima i asfaltira se dio do ivičnjaka. U prepisci sa predsjednikom općine na Facebooku građani su iznijeli primjedbe i zbog načina na koji su postavljene nove klupe i šahtovi, ali i zbog nesigurnosti.

Predsjednik općine Milan Đokić, koji je najavio da će ova ulica nakon rekonstrukcije izgledati kao “mala Švicarska”, na Facebooku je zahvaljivao građanima na kritikama, ali ih je nazvao i “tragačima za manama”.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.