Nedjelja, 13 lipnja, 2021

Ashton: Evropska unija i SAD pripremaju paket pomoći Ukrajini

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Evropska unija i Sjedinjene Države rade na planu o kratkoročnoj ali znatnoj financijskoj pomoći Ukrajini, rekla je jučer visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton.

U intervjuu za Wall Street Journal rekla je da će taj paket biti namijenjen da se Ukrajini pomogne da prođe kroz prijelazno razdoblje tokom kojeg bi prijelazna vlada mogla odobriti političke i gospodarske reforme i pripremiti se za predsjedničke izbore koji bi se trebali održati iduće godine.

EU i SAD ‘razvijaju plan, predložila sam da se nazove Ukrajinski plan, koji razrađuje što odmah trebamo napraviti u različitim dijelovima gospodarstva kako bi se poboljšalo stanje, rekla je ona na marginama sigurnosne konferencije koja je krajem sedmice održana u Muenchenu.

Ona je rekla da o iznosu pomoći još nema konačne odluke ali da ‘neće biti mala’. Također je rekla da se pomoć možda neće sastojati samo iz novce nego bi mogla sadržavati i garancije ili pomoć pri investicijama, ali nije ulazila u pojedinosti.

Za razliku od ranijih paketa pomoći, ovaj neće biti uvjetovan da Ukrajina postigne sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom.
Ukrajina se nalazi u lošem financijskom položaju i ostala je bez evropske pomoći kada je krajem novembra odustala od sporazuma o pridruživanju s EU, a predsjednik Viktor Janukovič od Moskve primio 15 milijardi dolara kredita kao i nižu cijenu ruskog plina, prenosi RFE.

(Bh-index, Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Islamska zajednica u BiH: Da li je grijeh vakcinisati se preko reda?

Zamjeniku reisu-l-uleme i fetva-i-eminu Islamske zajednice, prof. dr. Enesu ef. Ljevakoviću upućeno je tako pitanje da li osoba ima...

Možda vas zanima i ovo